Het mag natuurlijk niet, maar menigeen kan een glimlach niet verhullen als voetballer Eric Cantona eind januari in een wedstrijd tegen Crystal Palace ongenadig uithaalt naar een supporter met een grote bek.
Het opgewonden standje dat de kleuren van Manchester United verdedigt – we hebben het nu over Cantona – is vlak daarvoor van het veld gestuurd vanwege het schoppen van een tegenstander (mag ook al niet, Eric). Vanaf de tribune schreeuwt een supporter hem, als hij passeert, genoeg toe om de toch al smeulende lont te doen ontbranden: een welgemikte directe rechtse volgt op een schop naar het neusbeen.
‘Some things just come natural’.
Toekan blijkt ekster
Februari vorig jaar kwam de bal aan het rollen: Gerrit van der Valk werd in Curacao van zijn strand gelicht; broer Arie (was net even plassen) gaf zich later aan. Tegelijkertijd werden er in Nederland vijftien medewerkers van het Van der Valk-concern gearresteerd en werd er in een aantal Van der Valk-vestigingen huiszoeking gedaan. Een week later stonden de twee Van der Valk-kopstukken – de borgsom van � 1,75 miljoen was zonder morren of dralen betaald – voor de gevangenispoort weer champie te slobberen te midden van hun betraande familieleden.
Maar nu, bijna twee jaar later, heeft de rechter dan vonnis gewezen. De vier ‘head honchos’ krijgen de man dertig maanden celstraf en een half miljoen boete. Dit vanwege ‘het verzwijgen van omzet en te lage belastingaangifte’ – kortom: het soort vergrijp waarvoor een bijstandsmoeder uit de ouderlijke macht wordt ontzet en de rest van haar leven geen inkomen meer krijgt.
Het OM gaat – daar kijkt Nederland van op – in beroep, omdat het de straf te straf vindt. Het concern heeft immers beterschap beloofd en toegezegd alsnog ruim tweehonderd miljoen gulden aan achterstallige belastingen te zullen voldoen. Tja, zo’n Openbaar Ministerie, daar kan geen fiscalist tegenop.
Grateful Dead
Popsterren gaan aan de lopende band dood, maar Jerry Garcia sterft maar één keer: 53 jaar oud en veel te vroeg – gewoon aan een hartaanval. W�e is er dood?
Maar de New York Times wijdt zes volle pagina’s aan hem, nog net wat meer dan de International Herald Tribune en President Clinton maakt gewag van Garcia’s verscheiden tijdens een persconferentie. Nooit zullen de Grateful Dead meer een marathonconcert geven.
Mururoa
Ook al heeft de hele zomer lang half vakantiegaand Nederland in Frankrijk alleen maar francs uitgegeven met Ban-de-bom-stickertjes erop, de Fransen brengen hardnekkig hun plannen ten uitvoer om weer eens wat kernproeven te doen. Begin september wordt de eerste tot ontploffing gebracht op Mururoa, een atol in Frans-Polynesië. In de hoofdstad Papeete leidt een en ander tot heftige rellen. Lydia Rood, in de rol van journalist aanwezig op een persconferentie, laat zien over het nodige zitvlees te beschikken: ze laat ten overstaan van de verzamelde collega’s de broek zakken, waarna haar blote kont menige voorpagina haalt. Bij andere journalisten zit het gif meer in de pen.
De rest van het jaar weigert Nederland Franse wijn te drinken, wat de importeurs – als immer met de vinger aan de pols van het consumentengedrag – ertoe brengt maar half zoveel Primeur te bestellen als anders.
Niks aan de hand
Er zijn wat mensen die denken dat ze hun PC maar weer het best kunnen terugsturen naar de winkel, omdat de processorchip helemaal naar de gallemieze is. En IBM kondigt zelfs aan de productie van Pentium PC’s te zullen staken. Want deze zojuist geïntroduceerde processor van Intel heeft een mankement. Vele honderden miljoenen heeft Intel gestoken in de ontwikkeling van deze nieuwe generatie processoren, en dan dit. Het bedrijf haast zich dan ook te bewijzen dat er niets aan de hand is: statistisch gezien is de kans op fouten zo gering, zegt het, dat niemand daar wakker van hoeft te liggen.
Als je mensen uit hun slaap wil houden, moet je het zo doen.
Maar wat is er dan helemaal aan de hand? We citeren ons lijfblad van 3 februari: ‘Een klein aantal van de delingen – een op de 9 miljard – met de drijvende komma-hardware geeft een onnauwkeurig quotiënt. (…) Bij de grootste afwijkingen die mogelijk zijn, blijft een nauwkeurigheid van ruim drie decimalen over.’
Dat kan lastig zijn als je op zoek bent naar de achtmiljoenste decimaal van Pi, maar voor het invullen van je belastingformulier zal de Pentium zeker zijn mannetje staan.
Alle ophef zou wellicht te voorkomen zijn geweest als Intel van al die miljoenen aan ontwikkelingskosten er één had gereserveerd voor een cursus crisismanagement. En ze hadden kunnen volstaan met les 1, die luidt: ‘Nooit het probleem bagatelliseren!’
Hooked
Dat Internet weet ook wat. Het gebruik ervan neemt hand over hand toe, zo lezen wij in december. Het bureau Trendbox heeft daar onderzoek naar gedaan en vastgesteld dat ‘ruim 700.000 Nederlanders al gebruik hebben gemaakt van Internet’. ‘De grootste aanwas in zware gebruikers, zo’n 250.000 Nederlanders, komt via commerciële access-providers de digitale snelweg op.’
Wie deze ‘zware gebruikers’ zijn – je denkt toch onwillekeurig aan slecht verzorgd volk dat autoradio’s steelt en achter het CS in Amsterdam rondhangt – wie zij zijn, wordt er ook bij vermeld: ‘Onder zware gebruikers worden mensen verstaan die minstens één maal per week op het Net actief zijn.’
Weinig kunnen wij vermoeden dat luttele jaren later volgens deze definitie zo’n beetje heel Nederland rijp is voor de afkickboerderij.