De Linux-freeware is geen uitzondering als het gaat om het ontbreken van (volledige) garantie, betoogt Roelof Osinga. Ook Microsoft biedt slechts beperkte garantie.
In het artikel ‘Unix: verdeel en vecht’ (Computable, 6 november) wordt een uitspraak gedaan die vraagt om een reactie. De heren Bakker en Op het Veld zeggen namelijk over Linux e.a.: ‘Het blijft voor veel managers echter een probleem dat die `freeware’ geen garanties biedt (…). Dat is toch iets heel anders dan de harde, contractuele garanties die commerciële Unix-varianten in zich dragen.’
Dergelijke uitspraken lees ik wel vaker en ik moet daar iedere keer weer om lachen. Weliswaar bitter, maar toch. Omdat ik geen recente commerciële Unix bij de hand heb, heb ik de garantiebepalingen van Microsofts Windows NT er maar eens op nageslagen. Pagina 5 van de Limited Warranties van NT 4.0 meldt: ‘Beperkte garantie – Microsoft garandeert dat (a) de software in hoofdzaak functioneert overeenkomstig de bijbehorende producthandboeken gedurende een periode van 90 dagen na de datum van ontvangst; (…).’
Verdere hoogtepunten zijn (ingekort):
‘Verhaalmogelijkheden van klanten – terugbetaling of vervanging. Geen nadere garanties; Geen aansprakelijkheid voor indirecte schade.’
Tja, dat zijn het soort garanties waar je op kunt bouwen. Maar of de klant er nu ook zo veel aan heeft…?
Misschien dat bijvoorbeeld Shell wat betere condities kan bedingen, maar toch zeker niet de garage op de hoek! Overigens staat het die vele managers die dit soort garanties op prijs stellen, vrij om bijvoorbeeld een Red Hat Linux in een doos bij een winkel te kopen. Ook dan koopt men een OS met exact dezelfde (beperkte) garanties als die voor een commerciële Unix (of NT) gelden. Namelijk dat het product wel ongeveer zal doen wat er op de doos staat en dat de klant anders een nieuwe CD Rom krijgt, mits hij binnen 90 dagen na aanschaf zijn klacht meldt.
Ing. Roelof Osinga, Leeuwarden
Naschrift
Toegegeven: de genoemde garanties bij Unix-varianten worden niet ‘standaard’ meegeleverd, maar zijn tegen extra kosten wel verkrijgbaar.
Verder hebben we het in de beteffende alinea van het artikel over de beeldvorming bij managers – niet eens per se IT-managers – met betrekking tot de het ‘garantiegehalte’ van Linux versus commerciële software. Zo hebben managers bij commerciële software het geruststellende idee dat er in het geval van problemen een helpdesk gebeld kan worden. Ook al hangt men dan enige uren aan de lijn, al dan niet wachtend op contact.
Verder gaat het bewuste artikel over de diverse Unix-varianten, afgezet tegen Windows NT. Uw vergelijking met de garantiebepalingen van juist dat laatste besturingssysteem ontlokt dan ook een glimlach.
Jasper Bakker