Softwareleverancier Augeo denkt binnen een jaar zijn personeelsbestand te verdubbelen van zeventig naar honderdveertig werknemers. Het bedrijf ontwikkelt software voor de planning van schaarse middelen.
Een toepassingsgebied dat door eenvoudige hulpmiddelen voor projectmanagement als Microsoft Project en de grote erp-leveranciers niet wordt afgedekt. De versnelde groei die Augeo doormaakt, wordt middels een minderheidsbelang mede gefinancierd door het Nederlandse Gilde en het Franse Partec.
Eind 1997 fuseerde de Franse softwareproducent Planview met zijn Nederlandse distributeur Uniplan. Na de acquisitie van het Amerikaanse Consensys onlangs, besloot het bedrijf onder de nieuwe naam Augeo door het leven te gaan. Voormalig Uniplan-directeur Wim Schrijver heeft nu de leiding over de Europese organisatie van Augeo, die nu nog 90 procent van de omzet genereert.
Kritieke pad
"Traditionele planningsmethoden nemen taken als uitgangspunt en berekenen het kritieke pad van een project. Ons pakket is ontstaan vanuit de optiek dat personeelscapaciteit de beperkende factor is", aldus Schrijver. In de IT-industrie zijn personele middelen vaak schaars of gespecialiseerd. Dit betekent dat medewerkers moeilijk uitwisselbaar zijn. Schrijver is ervan overtuigd dat dit een andere dan de traditionele planningsmethode vereist. "Waar middelen de projectvoortgang domineren, voldoen gewone hulpmiddelen voor projectmanagement niet." Ook erp-software biedt geen soelaas. Deze beperkt zich volgens Augeo tot financieel projectbeheer.
Enterprise Resource Management (erm) is de nieuwe term die Schrijver gebruikt om de markt van Augeo te typeren. In Nederland kan het bedrijf al bogen op een aantal grote klanten, waaronder Bloemenveiling Aalsmeer, Fortis, Gemeente Amsterdam, Philips Medical Systems en een aantal ministeries. Hoewel het pakket generiek toepasbaar is, richt Augeo zich op IT-organisaties. "Binnen die organisaties zijn medewerkers vaak met veel projecten tegelijk bezig, voor jaar 2000, de euro, onderhoud en nieuwbouw. Daardoor ontstaat een gevecht om prioriteiten", aldus Schrijver.
Voorspelbaar
Het betrekken van medewerkers in de planning kan positieve effecten hebben. Schrijver noemt het beheren van niet-projectmatige werkzaamheden essentieel. "Vaak houdt men geen rekening met het feit dat daar veel tijd in gaat zitten. Als je daar wel rekening mee houdt, komt dat de voorspelbaarheid van je planning ten goede." Daarnaast ontstaat inzicht in niet-productieve uren. Een en ander brengt volgens de softwaredirecteur rust in de organisatie: "Bij het wijzigen van prioriteiten wordt er vaak met mensen geschoven. Als vooraf de inzet van personeel beter gepland wordt, heb je daar minder last van." Besparingen van 10 procent op de inzet van externe krachten zijn volgens Schrijver niet ongewoon. In de automatisering bestaat 25 tot 50 procent van het personeel vaak uit zogenoemde ‘externen’, medewerkers van dienstverleners als bijvoorbeeld CMG.
Augeo streeft naar een eigen positie op de softwaremarkt en probeert overlappingen met erp en hulpmiddelen voor projectmanagement te voorkomen. "Intelligent Planner stemt de projecten en de beschikbare mensen op elkaar af." Het product biedt een koppeling met Microsoft Project. Bovendien heeft Augeo bij klanten interfaces gebouwd met de erp-software van SAP en Oracle. Op termijn wil Schrijver hiervoor standaardkoppelingen gaan leveren.
In Nederland wordt Intelligent Planner, naast de directe verkoop van Augeo zelf, gedistribueerd en geïmplementeerd door de bedrijven KSI en VCD. Het bedrijf wil zelf niet meer alle implementatieprojecten uitvoeren, maar dat meer aan partners overlaten.