Het millenniumprobleem is niet slechts een aards probleem. Ook de zon laat zich voelen, meent Hero de Jong.
Gematigde zegslieden van financiële instellingen hebben nu al voorspeld dat tenminste 20 procent van de bedrijven voor tenminste twee maanden dicht gaat vanaf maandag 3 januari 2000. Die tijd hebben zij nodig om orde te scheppen in hun computer-administratie in verband met het millenniumprobleem. Omdat bedrijven zowel elkaars leverancier als afnemer zijn, kan tengevolge van een kettingreactie de activiteit van onze bedrijven op jaarbasis teruglopen tot wel 50 procent!
Voorzieningen zullen haperen of zelfs geheel uitvallen voor onbepaalde tijd. Ons telefonie-net bijvoorbeeld is niet berekend op de gevolgen van een fikse millennium-oorlog (in het Midden Oosten). Andere voorzieningen zijn niet bestand tegen natuurkundige veranderingen in onze atmosfeer. Vanaf 1 januari 1999 gaat de zon weer zonnevlekken vertonen en de aanwakkerende zonnewind zal magnetische stormen veroorzaken die krachtig genoeg zijn om onze moderne high-tech systemen niet alleen te ontregelen, maar zelfs geheel te verwoesten. Bij de vorige cyclus, die elf jaar eerder plaatsvond, bedroeg de schade aan zenders, communicatie-satellieten, computers en energiecentrales, tussen de vijf en vijfentwintig miljard dollar. Sinds 1945 werden de elf-jaarlijkse cycli steeds heftiger. Hoewel de zonne-activiteit ditmaal pas na een jaar, dus op 1 januari 2000 zijn maximum moet bereiken, kan deze al op 9 september 1999 zo kritiek zijn dat overdags telefonie en elektriciteit op last van onze overheid uitgeschakeld moet worden. Dan wordt ’t dus voor iedereen onmogelijk bij daglicht te computeren. Dat zal tegen die tijd wel avond- en nachtwerk worden!
Ik ga in ieder geval in de zomer van 1999 flink wat pompoenen kweken, van soorten die houdbaar zijn tot de maand mei van het daaropvolgende jaar. Verder hoop ik de winter van 2000 te overleven met een simpele oliekachel voor de verwarming, een butagas kookstel om het eten te kunnen bereiden, en nog een butagas kampeerlamp voor de verlichting.
Hero de Jong, Naarden