"De erp-sector wordt niet zwakker. Alleen maar onvoorspelbaarder door de onzekere situaties in Latijns-Amerika en Rusland." SAP-topman Henning Kagermann blijft vertrouwen op een sterk groeiende markt voor bedrijfssoftware. Het jaar 2000, één van Baans verklaringen voor de slechte kwartaalcijfers, ziet Kagermann ook bij SAP drukken op de omzetgroei.
Bedrijven lossen momenteel hun millennium-probleem op door hun bestaande systemen aan te passen, en niet meer door nieuwe te installeren." Als iedereen de millennium-klus achter de rug heeft, verwacht de SAP-man weer een ware hausse in erp-implementaties vanwege de vereiste euro-functionaliteit.
Kagermann sprak op een bijeenkomst van de Vnsg (Vereniging van Nederlandstalige SAP Gebruikers) in Maastricht. Terwijl de in Nederland tot millennium-goeroe verheven Jan Timmer zijn IT-gehoor te verstaan gaf dat de automatiseringsbranche meer betrokkenheid moet tonen bij het jaar 2000-probleem, legde Kagermann aan de pers uit dat de software van SAP al sinds het begin van de jaren negentig millenniumbestendig is. "Sommige bedrijven hadden inderdaad meer kunnen doen. Maar de oproep van Timmer verbaasde me", aldus Kagermann.
Negatief imago
Timmer sloeg echter een andere toon aan. "De ontkenning van het millennium-probleem is nog zeer aanwezig in brede lagen van het midden- en kleinbedrijf. Er ligt een verantwoordelijkheid en een taak bij de IT-industrie om daar wat aan te doen." Automatiseringsbedrijven moeten een socialer gezicht tonen bij de oplossing van het jaar 2000-probleem. De IT-industrie wrijft zichzelf een negatief imago aan door alleen maar te willen verdienen aan het door zichzelf gecreëerde probleem.
SAP voelde zich in ieder geval niet persoonlijk aangesproken. "Het is onmogelijk meer te doen dan SAP gedaan heeft", reageerde een verbaasde Kagermann. De Duitse erp-leverancier heeft sinds 1994 de ondersteuning opgeschort van het laatste niet-millennium-bestendige pakket. "Tot vorig jaar gebruikte enkele honderden klanten die software nog. Ik heb ze allemaal aangeschreven dat er een probleem is en dat de technologie en kennis, maar vooral ook de tijd er nog is om te migreren naar een veilige versie. Maar niet iedereen reageerde".
Verantwoordelijkheid
Het gedrag van SAP zou voor Timmer als voorbeeld kunnen dienen tijdens diens bewustwordingscampagne voor het Nederlandse bedrijfsleven. "Leveranciers hebben een grote verantwoordelijkheid, omdat gebruikers vaak de kennis missen om te beoordelen hoe het precies zit met de millennium-bestendigheid van hun systemen." Daarvoor is het nodig dat alle betrokken partijen zelf initiatieven nemen en de handen uit de mouwen steken, in plaats van elkaar de verantwoordelijkheid in de schoenen proberen te schuiven. "De houding van branche-vereniging Het Instrument is daarvan een goed voorbeeld. Deze neemt zelf contact op met leveranciers en testen zelf hun systemen. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet gezien de sfeer die er hangt van brievenschrijverij en rechtszaken", aldus Timmer.