Bovenop de voortdurende perikelen met het Amerikaanse ministerie van Justitie, krijgt Microsoft nu ook te kampen met twee uitgelekte interne memo’s. Hierin beschrijft het concern de dreiging van ‘open bron’ software en zet het stappen uiteen om de opkomst van bijvoorbeeld het freeware besturingssysteem Linux te dwarsbomen. Zo staan er suggesties om open Internet-standaarden aan te passen en te binden aan eigen technologie.
Het omstreden document dat eind vorige maand uitlekte, staat bekend als het ‘Halloween-memo’. Dit ontwerponderzoek is in augustus geschreven door de Microsoft-ingenieurs Vinod Valloppillil en Josh Cohen, en is bestemd voor de bedrijfstop van Microsoft. Volgens het memo is met name het open besturingssysteem Linux op korte termijn al een directe bedreiging voor de inkomstenstroom van Windows NT. Een dergelijke uitspraak deed Microsoft ook al aan het begin van de lopende antitrustzaak, om aan te tonen dat het Windows-besturingssysteem geen monopolie heeft op Intel-hardware. Hierbij werd ook Unix-variant Unixware van de Santa Cruz Operation (SCO) genoemd.
Deel twee
Inmiddels is ook ‘Halloween II’, van dezelfde auteurs, uitgelekt en op het World Wide Web geplaatst (http://www.opensource.org/) door oss-voorstander Eric Raymond. Valloppillil en Cohen houden in dit vervolg het open besturingssysteem Linux tegen het licht. Dat schoolvoorbeeld van ‘open source’ wordt door Microsoft-ontwikkelaars intern gezien als een ‘best of breed’ Unix-variant die Windows NT achter zich laat wat betreft stabiliteit en prestatieniveau. Systeembeheerders vinden dit al langer, maar de NT-leverancier zelf blijkt dit nu ook te onderschrijven, zij het niet bedoeld-openbaar.
"De mogelijkheid van open source-software (oss) om via Internet de gezamenlijke intelligentie van duizenden individuen aan te wenden, is ongelofelijk. De verspreiding van oss neemt dankzij het bereik van Internet zelfs sneller toe dan het productbewustzijn via onze eigen marketing", aldus de documenten. Op de lange termijn voorzien de auteurs een bedreiging in de marktaandacht van software-ontwikkelaars doordat het oss-aspect van vrije uitwisseling lijnrecht tegenover Microsofts licentiemodel staat. Volgens het softwarebedrijf hebben echter vooral de andere Unix-varianten te vrezen van Linux.
Aanpassen
Microsoft zou echter kunnen profiteren van het ‘open source’-model. De memo’s geven namelijk het advies, om het gevaar van oss tegen te gaan, open Internet-standaarden aan te passen en die daarmee te binden aan de producten van Microsoft. "Oss-projecten hebben voet aan de grond gekregen in veel server-applicaties door de brede bruikbaarheid van algemene, simpele protocollen", aldus het Halloween-document. "Door deze uit te breiden en ook nieuwe protocollen te ontwikkelen, kunnen we oss-projecten buitensluiten." Deze sinistere suggestie stuit veel ontwikkelaars en oss-aanhangers tegen de borst.
Innovatie
Ondertussen hamert Microsoft op het standpunt dat het slechts wil verbeteren, en wel voor het goed van de consument. "Wij moeten verder innoveren dan de standaard-protocollen, anders kunnen wij ons niet differentiëren van de concurrentie", aldus marketingmanager Ed Muth van Microsofts enterprise-divisie. "Onze strategie is het vinden van oplossingen voor problemen van klanten, die niet zijn op te lossen met algemene protocollen." Het Halloween-memo noemt een aantal gevallen waarin Microsoft die standaarden uitbreidt voor zijn concurrentievoordeel. Deze omvatten de integratie van Domain Name Service (DNS) in de eigen Active Directory en de uitbreiding van het Hypertext Transfer Protocol (http) dat de basis vormt van het web. n
Linux-site weer online
De website Linux Online (http://www.linux.org/), die sinds 26 oktober was afgesloten, is weer terug op het World Wide Web. Beheerder Michael McLagan meldt dat niet nader genoemde contractuele geschillen met zijn Internet-provider US Net (http://www.us.net/) zijn bijgelegd.
De provider zal Linux Online nog tot 6 december huisvesting bieden, waarna McLagan overstapt. "Ik onderhandel nu al met een andere provider. Na de overgang zal Linux Online op een T1-lijn aangesloten zijn", aldus de webmaster. De site heeft momenteel een 512 Kbps (kilobit per seconde) verbinding met Internet, wat éénderde de snelheid van een T1-lijn is. Gedurende de tijd dat Linux Online afgesloten was, heeft McLagan ruim veertig aanbiedingen ontvangen om de site te huisvesten, aldus de beheerder.