Oracle heeft de Nederlandse Telewerkprijs gewonnen met het virtuele kantoorconcept Functional Office. Het concept waarin voor 45 miljoen gulden wordt geïnvesteerd, wordt nu uitgebreid over het gehele kantoor in De Meern. Functional Office blijkt een goed middel te zijn om de productiviteit van de werknemers te vergroten.
De onderneming kreeg de trofee, een initiatief van het Telewerkforum, woensdag uit handen van minister De Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Deze prijs is de kroon op het werk. Het is tenslotte de hoogste prijs die je in Nederland kunt behalen", reageert Leon Buijsman, die verantwoordelijk is voor de implementatie van het concept. Een misschien wel nog grotere compliment kreeg Buijsman een week eerder, toen vertegenwoordigers van Oracle Engeland en Amerika langskwamen om de vernieuwingen in het Nederlandse kantoor in De Meern te bekijken. In eerste instantie waren deze afdelingen sceptisch over ons concept, maar de resultaten spreken voor zich. "Het personeelsverloop daalt en in het eerste half jaar is de omzet en productiviteit toegenomen", rekent Buijsman voor. De projectcoördinator is er dan ook van overtuigd dat Oracle de investering terugverdiend.
Kosten drukken
Oracle besloot in 1995 het kantoor drastisch te veranderen. Deze omslag had diverse redenen. Allereerst had onderzoeksbureau Gartner Group gesteld dat software-leveranciers de bedrijfsprocessen dienden te veranderen om te overleven. De kosten moeten omlaag en de productiviteit omhoog. Oracle heeft weinig mogelijkheden de kosten te drukken. Het bedrijf beschikt nauwelijks over vaste activa en kan hoogstens efficiënter met kantoorruimte omgaan. Het was verder niet mogelijk de productiviteit van de medewerkers te verhogen door ze simpelweg harder te laten werken. Er moest dus slimmer worden gewerkt. Dit zette Oracle aan het denken. De resultaten van een tevredenheidsonderzoek onder de werknemers gaf uiteindelijk de doorslag voor het virtuele concept. Uit dit onderzoek bleek dat de medewerkers negatief oordeelden over de interne communicatie en de werkomgeving.
Muren weg
In het voorjaar is de eerste verdieping van het kantoorgebouw aangepast. Oracle werkt nog aan de implementatie op de overige etages. In het nieuwe concept zijn bijna alle kamers verdwenen. "Voorheen werkten we in hokjes. Er ontstond zo een enorme e-mailcultuur. De mensen zagen elkaar niet", blikt Buijsman terug. De muren zijn weggebroken en de werknemers betreden nu 's ochtends een open ruimte waarin her en der bureaus staan. In het midden van de zaal staan dossierkasten in een cirkel, waardoor er ruimte voor overleg ontstaat. Aan de zijkanten bevinden zich enkele kleine kamertjes, waarin werknemers zich kunnen terugtrekken als ze niet gestoord willen worden. Niemand beschikt over een eigen bureau. De medewerkers hebben wel kastruimte. Het personeel heeft dus het nodige ingeleverd. "Sommige mensen voelden zich in eerste instantie aangetast in hun werkomgeving. Maar, we hebben hen veel teruggegeven, zoals een nieuwe laptop en verstelbaar meubilair", aldus Buijsman.
Telewerken
Het concept biedt veel ruimte voor telewerk. Buijsman schat in dat 75 procent van de medewerkers gebruik zal maken van de mogelijkheid een of twee dagen per week thuis te werken. Hiermee lijkt hij voorbij te gaan aan de uitspraak van telewerkexpert Gil Gordon vorige week in Computable dat de meerderheid van de medewerkers ongeschikt is voor telewerken. "Bij ons zijn meer werknemers hiervoor geschikt. Hier werken namelijk veelal jonge, hoogopgeleide mensen, die gewend zijn zelfstandig te functioneren." Oracle spendeert veel tijd aan training en begeleiding van telewerkers. Tevens licht de onderneming de mobiele werknemers voor over de juridische, sociale en fiscale implicaties van het thuiswerken. De telewerkers beschikken thuis over een kantoorinrichting die aan alle eisen voldoet.
Stichting HTA valt ook in de prijzen
De Stichting Handicap Telewerk en Arbeid (HTA) heeft de Telewerk Aspect Prijs 1998 in de wacht gesleept. Deze organisatie is in 1996 begonnen aan een project dat lichamelijk gehandicapten aan werk moet helpen. Hierbij wordt telewerk gebruikt. De stichting bracht functies in kaart waarvoor gehandicapten geschikt zijn en formuleerde de opleidingseisen. Tijdens de voorbereiding stuurde HTA mailings naar bedrijven en verzorgde het presentaties. De jury onder leiding van Hans Blankert, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, is zeer lovend over de doelstellingen van het project. 'Het geeft inzicht in de bruikbaarheid van telewerken om lichamelijk gehandicapten aan een betaalde baan te helpen. Het werk van de stichting geeft bekendheid aan de mogelijkheden van telewerk en neemt vooroordelen weg bij werkgevers', aldus het juryrapport. De andere genomineerden voor deze prijs waren Apple Computer met de iMac en het Centrum voor Facilitaire Dienstverlening met een kantoorinnovatieproject.