Silicon Graphics (SGI) en IBM zijn verwikkeld in een felle woordenstrijd over het snelheidsrecord voor supercomputers. IBM meldde vorige week met zijn Blue Pacific-machine de snelste supercomputer ter wereld te hebben ontwikkeld. SGI beweert dat de fabrikant niet geheel volgens de regels speelt.
De Amerikaanse vice-president Al Gore presenteerde Blue Pacific op een technologie-bijeenkomst in Washington als "de snelste supercomputer ter wereld". IBM heeft dit systeem samen met de Lawrence Livermore National Laboratories ontwikkeld voor het simuleren van nucleaire explosies. Blue Pacific is onderdeel van het Accelerated Strategic Computing Initiave (Asci) dat wordt gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Energie. Deze RS/6000 SP (Scalable Parallel) bestaat uit 1464 servers met in totaal 5856 PowerPC-processoren. Het theoretisch prestatieplafond ligt op 3,9 teraflops (biljoen floating points operations per second).
Verkeerde keelgat
De bewering dat Blue Pacific daarmee ’s werelds snelste supercomputer is, viel niet goed bij Silicon Graphics. Woordvoerders van het bedrijf, dat enige tijd terug supercomputerspecialist Cray Research overnam, beweren dat IBM zich niet houdt aan de regels van wat oorspronkelijk een vriendschappelijke rivaliteit was. IBM zou namelijk weten dat SGI volgende week zijn Asci Blue Mountain-machine aankondigt op de SuperComputing98-show in Florida. Die supercomputer bevat 6144 Mips R1000-processoren en haalt een theoretisch prestatieniveau van maximaal 4,2 teraflops.
Silicon Graphics zegt bovendien dat Blue Pacific nog maar voor driekwart gereed is, ondanks de aankondiging van IBM dat het de machine op 28 oktober aan het Livermore-laboratorium heeft geleverd. De ultrazware RS/6000 SP is alleen geassembleerd en getest op de fabrieksvloer bij IBM, aldus SGI. De firma heeft de afgelopen acht maanden gewerkt aan de installatie van zijn Blue Mountain op dezelfde locatie. Die computer bestaat uit achtenveertig Origin2000-servers met elk 128 processoren, die zijn verbonden via de parallelle hoge-snelheid Hippi-switchen.
Strijd om de titel
Tot voor kort was het wereldrecord voor de snelste supercomputer in handen van Intels Asci Red-systeem dat 1 teraflops haalt. Aangezien de chipproducent is gestopt met het ontwikkelen van supercomputersystemen, strijden alleen SGI en IBM nog om de toppositie. Na afloop van de SC98-beurs wordt namelijk de wereldranglijst van de vijfhonderd krachtigste supercomputers ververst. Ondertussen werken de leveranciers alweer aan toekomstige generaties supercomputers, waaronder Option White die 10 teraflops moet halen. In de loop van de komende tien jaar moet 30 teraflop en uiteindelijk 100 teraflop worden bereikt.