Microsoft wijzigt de naam van het aanstaande Windows NT 5.0 in Windows 2000 en splitst het besturingssysteem op in vier delen. De huidige werkstation-versie wordt Windows 2000 Professional en de server-versie wordt opgesplitst in Server en Advanced Server. Laatstgenoemde is de bestaande Enterprise Server-variant. Daarnaast verschijnt er een nieuwe, extra zware versie, genaamd Datacenter.
Op termijn gaat de nog niet-benoemde opvolger van consumentenbesturingssysteem Windows 98 ook over in de ‘voorheen-NT-reeks’. De Server-versie ondersteunt maximaal twee processoren in één computer, terwijl Advanced Server tot vier processoren en 64 gigabyte geheugen gaat en ook clustertechnologie en software voor het verdelen van de rekenlasten bevat. Dat laatste is het Convoy TCP/IP-product dat Microsoft in handen kreeg met de recente overname van clusteringspecialist Valence Research.
Zwaar, zwaarder
De nieuwe Datacenter-variant wordt een 64-bit besturingssysteem en ondersteunt zestien-weg smp-computers (symmetric multi-processor). De oem-versie, die alleen voorgeïnstalleerd op zware servers te verkrijgen zal zijn, kan zelfs tweeëndertig processoren in één machine gebruiken. Deze ultra-zware Windows 2000-versie wordt geoptimaliseerd voor het draaien van zware toepassingen als datapakhuizen en online transactieverwerkingen. Datacenter komt volgens Microsoft drie maanden later uit dan de andere drie Windows 2000-versies.
Het is overigens nog steeds niet officieel bekend wanneer de leverancier het nieuwe, zware besturingssysteem daadwerkelijk zal uitbrengen. Wel blijkt nu dat de derde bèta van NT 5.0 pas in het eerste kwartaal van 1999 uitkomt, terwijl dat oorspronkelijk deze maand moest zijn. Analisten speculeren op basis van deze gegevens al over een lanceringstijdstip tegen het einde van volgend jaar. De Datacenter laat volgens dit schema op zich wachten tot het jaar 2000. Microsoft zelf spreekt nog steeds van een lancering ergens in 1999.
Beëindigen
De beslissing tot het hernoemen van de Windows-‘familie’ heeft geleid tot flinke debatten binnen de softwarefirma. De uniforme naamgeving zou de zware zakelijke systemen te nauw verbinden met de consumentenversies. Zeker een jaar geleden maakte Microsoft al bekend dat Windows 98 overgaat in NT. Dit moet het bestaan van een aparte broncode-stam voor het consumentenbesturingssysteem beëindigen. Daarnaast houdt marketingdirecteur Brad Chase vol dat "NT dankzij de goede prijs/prestatie-verhouding, omvangrijke beveiligingsmogelijkheden en gedemonstreerde schaalbaarheid de voorkeurstechnologie is voor gebruikers". JB