Startende ondernemers in de Informatie- en Communicatie technologie worden veel meer dan een jaar geleden serieus behandeld door investeerders. Het Twinning-concept, dat gericht is op het stimuleren van veelbelovende ICT-starters door middel van investeringen, advies en huisvesting speelt hierin een belangrijke rol. Het initiatief werd in februari genomen door toenmalig minister van Economische Zaken Hans Wijers en Roel Pieper, topman bij Philips. Computable interviewde Pieper en Michiel Westerman, die de dagelijkse leiding in handen heeft, over de voortgang van Twinning.
Het Twinning project ligt goed op schema. Pieper noemt de situatie ten opzichte van februari stukken beter: "Er is een managementteam aan boord, het eerste Twinning Center draait en het geld is aanwezig. Dat is voor een semi-regeringsactiviteit eigenlijk best wel opmerkelijk." Het eerste van vijf Twinning Centers werd onlangs in de Amsterdamse Watergraafsmeer geopend.
Toenemende rol
Westerman constateert in dit vroege stadium van Twinning al een toenemende rol voor investeringsmaatschappijen uit de markt. "Het uiteindelijke doel van Twinning is dat er geen geld van EZ meer in zit en dat het plan door de markt wordt gedragen. Steeds meer startende ondernemers komen al binnen met geld van investeerders. Er begint in Nederland nu een tendens te ontstaan om naar die starters te kijken. Een jaar geleden nog waren investeerders niet geïnteresseerd in starters." Dat wil volgens Pieper weer niet zeggen dat de hele prille starters niet welkom zijn. In tegendeel: "Het is juist de bedoeling om de mensen heel vroeg te helpen. En ze komen ook net even eerder naar Twinning toe om hun ondernemingsplan te bespreken voordat ze een bepaalde koers inslaan en daarbij misschien tijd en geld verliezen."
Westerman ziet een zichzelf versterkend effect tussen de markt en de starters ontstaan. "Als veelbelovende ondernemers gefaciliteerd, gesteund en gestimuleerd worden door Twinning dan worden die starters steeds succesvoller waardoor investeerders ook steeds meer vertrouwen krijgen in starters."
Beter daglicht
Pieper meent dat ICT in Nederland het afgelopen jaar in een beter daglicht is komen te staan. "Universiteiten melden voor het eerst sinds jaren weer een grotere instroom van studenten voor ICT. Er meer wordt meer over ICT gepraat en mensen zien dat het meer is dan studeren voor een technische baan. Ik ga niet claimen dat dat allemaal door Twinning komt, dat zou onzin zijn, maar er is een positieve trend."
Pieper hoopt niet dat het negatieve nieuws rond Baan, dat jarenlang het goede voorbeeld in Nederland is geweest en zichzelf nu geconfronteerd ziet met verliezen, reorganisaties en massa-ontslagen, veel invloed heeft op het imago. Westerman bekijkt het van de zonnige kant en meent dat mensen de malaise rond Baan als een uitdaging moeten zien. "Als er een recessie ontstaat zullen bedrijven meer gedwongen zijn hun processen te optimaliseren en dus ICT in te zetten", aldus Westerman. Ook Pieper meent dat er mogelijkheden te over zijn voor starters. "Onafhankelijk van het relaas van Baan, zijn er grote verschuivingen in de markt zichtbaar als gevolg van elektronische handel. Daardoor zijn er kansen genoeg."
Stomverbaasd
Pieper en Westerman zijn beide van mening dat de ICT-sector nog beter gestimuleerd kan worden en zien voor universiteiten een rol weggelegd. "Ze kunnen beginnen de instroom van studenten te toetsen op computervaardigheden. Ik ben stomverbaasd dat jongeren met een studie kunnen beginnen zonder om te kunnen gaan met computers", aldus Westerman.
Hij is wel enthousiast dat gemeenten plannen aan het ontwikkelen zijn om zelf Twinning Centra-achtige faciliteiten te openen. "Als we met elkaar afspreken hoe we met elkaar om gaan, kunnen we het Twinning-concept in een franchise-vorm gieten."
Niet uitgespeeld
De persoonlijke rol van Pieper is voorlopig nog niet uitgespeeld. Tijdens de introductie van Twinning in februari kondigde hij nog aan een stapje terug te zullen doen op het moment dat de plannen zouden zijn omgezet in werkelijkheid. Met de opening onlangs van het eerste Twinning Center leek die stap naderbij te zijn gekomen. Nu is Pieper echter van gedachten verandert: "Het einde van mijn persoonlijke betrokkenheid is nog niet in zicht. Nu er een managementteam onder leiding van Michiel Westerman is heb ik een stapje opzij gezet. Maar ik vind het leuk om mee te blijven denken en daar waar nodig contacten te leggen. Dat kost niet veel tijd."
Westerman wijst erop dat het voor Pieper zo goed als onmogelijk is niet meer betrokken te zijn bij Twinning. "Een heel stel mensen in Nederland dragen dat Twinning idee uit. Of je een formele rol hebt of niet, dat uitdragen doe je toch." Pieper ziet een rol voor zichzelf in het continu uitbreiden en onderhouden van het Twinning Netwerk en een toezichthoudende rol, ofwel het bewaken van de gedragscode. "Iemand moet nou eenmaal bekijken hoe Twinning loopt en of dat volgens de gemaakte afspraken gebeurt."
Dutch Digital Domain initiative.
Tijdens het Kabelcongres heeft Roel Pieper een plan gepresenteerd om activiteiten op het gebied van de informatie- en communicatie-technologie te bundelen. Deze inspanningen uit verschillende hoeken van de samenleving zouden elkaar op deze manier moeten versterken. Hij heeft zijn plan met de titel Dutch Digital Domain Initiative (D3I) virtueel overhandigd aan VVD-kamerlid Hella Voûte. Zij zegde toe het initiatief onder de aandacht van de politiek te brengen. Een dag later presenteerde Pieper het plan eveneens tijdens het Durf-congres van het zakenblad Management Team.
Pieper wil met D3I een pakket van samenhangende activiteiten ontwikkelen. Hierbij valt te denken aan scholing, bewustmaking van het management, het uitbouwen van netwerkinfrastructuur en het stimuleren van startende ondernemingen. Op deze manier moet Nederland koploper op de elektronische snelweg worden.