"Oracle kan IBM niet meer als ‘proprietary’ databaseleverancier beschouwen. Hoewel ze daar beweren dat Microsoft hun enige concurrent is, maken ze zich zorgen om IBM."
Met deze uitspraak typeert Janet Perna, algemeen directeur databasemanagement bij IBM, de rol die haar bedrijf op de databasemarkt speelt: zelfverzekerd en degelijk. Vorig jaar luwde het strijdgewoel rond de universele database en er bleef een geconsolideerde markt over. De rol van Informix en Sybase is nog slechts marginaal. Sindsdien zijn Oracle en Microsoft de enige bedrijven die zich nog publiekelijk roeren. Hoewel IBM er niet mee te koop loopt, speelt het wel degelijk een belangrijke rol en slechts zelden relativeert het de rol van de marketingmachines van Oracle en Microsoft. Op een bijeenkomst van Idug (IBM DB2 User Group) in de Amsterdamse RAI haalde Perna vorige week echter uit naar de concurrentie.
Kleine toepassingen
"In grote bedrijven werken meer mensen met DB2 op Windows NT, dan met SQL Server op NT", aldus Perna. Banken gebruiken DB2 op NT niet voor hun kernsystemen, maar in pilot-projecten voor applicaties in filialen en om kleine gegevenspakhuizen te huisvesten. "In de kleinere bedrijven vindt Microsoft meer ingang. Daar kan SQL Server dan ook een goede oplossing zijn", meent Perna.
Hoewel Microsoft verwoede pogingen doet om het stempel van ‘leverancier van niet-bedrijfskritische systemen’ van zich af te schudden, is de IBM-manager meedogenloos in haar oordeel: "Ik heb afgelopen week honderd klanten gesproken en geen van hen ziet Windows NT als serieus databaseplatform. Wel zeggen ze NT ergens op een afdeling te hebben staan met SQL Server, omdat die toevallig in Backoffice zit."
Absolute voorwaarde
Gebruikers willen volgens Perna hooguit twee strategische databases in hun infrastructuur opnemen. "Naast betrouwbare en uitgebreide functionaliteit is het ondersteunen van meerdere platformen een absolute voorwaarde aan een database. Met NT alleen red je het niet als serieus platform in heterogene infrastructuren."
Perna is zeer kritisch als het gaat om de manier waarop marktaandelen op het NT-platform worden berekend: "Microsoft bundelt SQL Server met NT in Backoffice. Het marktaandeel heeft geen enkele relatie met het werkelijke gebruik in de praktijk."
Ook Oracle, dat als marktleider te boek staat, krijgt een veeg uit de pan. "Oracle heeft een grote voorsprong op Unix, maar groeit daar nauwelijks. Bij NT ligt Oracle slechts een neuslengte voor op Microsoft. Als Oracle met een klant een koepelovereenkomst aangaat, dan rekenen ze een onevenredig groot deel daarvan toe aan Windows NT. Zo blijven ze kunstmatig nummer één op beide platformen", verklaart Perna. Ondertussen doet IBM goede zaken op de databasemarkt in het algemeen. "De groei in de mainframemarkt neemt toe. Dit jaar stijgt onze database-omzet daar met 15 procent. Op NT zullen we aan het einde van het jaar 100.000 stuks verscheept hebben, vergeleken met 120.000 Oracle databases", besluit Janet Perna. RV