Hewlett-Packard onderzoekt mogelijkheden om het open besturingssysteem Linux op te nemen in zijn productreeks. Hoewel de firma nog geen definitieve plannen heeft, werkt het al enige tijd aan een vertaling van Linux voor zijn computers met PA-Risc processoren, aldus Les Wilson, marketingdirecteur van de Unix-variant HP-UX. Een nieuwe versie 2.2 van de kernel van Linux is bijna gereed.
Volgens Wilson gunt HP het gratis besturingssysteem zeker een plaats binnen zijn productreeksen. "In bepaalde toepassingsgebieden zien wij zeker nut voor Linux; het zal echter nooit de krachtige, multi-processor Unix-versies zoals HP-UX bedreigen." De topman meent dat Linux nu eenzelfde positie bekleedt als Java twee jaar geleden: "De technologie is interessant, het zal een maand of zes veel aandacht krijgen en dan z’n plek in de commerciële markt vinden." De verwachting en vrees is dat de software dan ook de charme en voordelen van het open model zal verliezen. Nu kunnen Linux-gebruikers in geval van fouten al binnen enkele dagen een oplossing hebben. In de commerciële wereld zal dat vaak langer op zich laten wachten.
Kritiek
"Aangezien het geen officiële ondersteuning heeft, zal Linux binnenkort z’n hoogste punt in de commerciële markt bereiken. Verder kan het niet zo goed omgaan met grootschalige servertaken zoals het dynamisch verdelen van de rekenlast." Wilson verwacht verder dat Linux niet de steun zal krijgen van grote softwareleveranciers zoals SAP, Baan en Peoplesoft. Indien HP met de verkoop van producten met Linux zou beginnen, dan gaat het "wel officieel steun verlenen". De nu bestaande evaluatie-vertaling van Linux voor het PA-Risc-platform functioneert, maar ontbeert nog een aantal belangrijke device drivers en functies, aldus Wilson.
Volwassener
Wat betreft de ondersteuning van Linux voor servers met meerdere processoren, hobbelt Wilson achter de aanstaande versie 2.2 aan. Die nieuwe kernel komt in december of januari uit en bevat als voornaamste noviteiten betere ondersteuning voor multiprocessor-systemen en Raid Level 5 opslag (redundant array of inexpensive disks). Daarnaast is de interoperabiliteit met andere besturingssystemen verbeterd; Linux 2.2 leest ook de bestands- en partitietabellen van FreeBSD, Solaris en Windows NT. Dit is de eerste nieuwe Linux-kernel voor eindgebruikers sinds 1996, toen de vorige versie 2.0.35 uitkwam. In de tussentijd zijn er vele tussenversies verschenen, maar die waren voornamelijk bedoeld voor ontwikkelaars.
Gedurende de afgelopen paar maanden heeft Linux ondersteuning gewonnen van diverse grote bedrijven. Oracle, IBM, Informix, Computer Associates en Sybase brengen allen hun de nieuwste databanken uit op dit besturingssysteem. Softwareleverancier Corel lanceert binnenkort een gratis Linux-versie van Wordperfect 8. Voorstanders van het platform roemen verder het feit dat schepper Linus Torvalds ‘schoon’ is begonnen en dus zijn voordeel heeft gedaan met wat er de voorgaande twintig jaar is geleerd op Unix-gebied. Torvalds neemt nog altijd de uiteindelijke beslissing of de nieuwe kernel rijp genoeg is voor de lancering.
Informix-software voor Linux
Databaseleverancier Informix heeft drie nieuwe programma’s voor het gratis besturingssysteem Linux aangekondigd. De firma ziet commerciële mogelijkheden voor Linux-software en heeft daarom zijn vlaggenschip-databank Dynamic Server, de SE-databank en de 4GL-tool vertaald naar dit besturingssysteem. Informix mikt met de Dynamic Server op ontwikkelaars van applicaties voor Internet en elektronische handel. Deze software voor Linux bevat scripts voor integratie met de freeware Apache-webserver. Uit eerdere ervaringen weet Informix dat gebruikers ‘duizenden dollars’ over hebben voor bedrijfsapplicaties op Linux. Informix ondersteunt tevens de ‘Red Hat’-versie van Linux, dat professionele dienstverlening levert voor het gratis besturingssysteem.