De markt voor erp-software lijkt de komende tijd minder hard te zullen groeien. Na groeipercentages van 40 of meer komt een vertraging naar 25 procent in zicht. Deze conclusie trekt een Amerikaans effectenhuis na analyse van de SAP-cijfers.
De Duitse marktleider spreekt zelf van een ‘draaglijke groei’. In het derde kwartaal steeg de omzet met 43 procent. De stijging bedroeg bij productlicenties 29 procent, voor dienstverlening 71 procent, voor adviesdiensten 76 procent en bij training 59 procent.
Een aanwijzing voor de vertraging vormt de ontwikkeling van de productomzet. In de eerste negen maanden was de stijging 45 procent. Over het derde kwartaal daalde dat naar 29 procent. Bij Peoplesoft en vooral Baan is de terugval sterker.
SAP voorspelt dit jaar een totale omzetstijging (inclusief dienstverlening) van 40 procent. De winst voor belastingen (exclusief een optieplan voor het personeel) stijgt met 30 tot 35 procent. De onderneming groeit in de VS en Europa bijzonder hard, terwijl het derde kwartaal in Azië een terugval van 20 procent laat zien.
SAP’s cijfers steken positief af bij die van Peoplesoft en Baan. SAP kan voortborduren op een uitgebreide klantenbasis, terwijl vooral Baan het van nieuwe klanten moet hebben. Economische tegenwind, die nu in de VS dreigt, merkt Baan als eerste. Concurrent SAP heeft daar veel minder last van, omdat het minder afhankelijk is van nieuwe klanten.
Henny Hurkens, Marketing & Alliances director SAP Nederland, gaf afgelopen vrijdag een toelichting op de resultaten in Nederland. De omzet bedroeg over de eerste negen maanden 118 miljoen gulden. De inkomsten uit productlicenties bedroegen 87 miljoen (ruim 50 procent groei). Met consultancy en trainingen is respectievelijk tien miljoen en achttien miljoen omzet behaald. Het aantal werknemers steeg van 152 naar 265, een stijging van 77 procent. Bovendien zagen ook de partners die SAP-software implementeren, hun personeelsomvang sterk groeien.