Trustworks Systems levert beveiligingssystemen op basis van Russische technologie. Het prille bedrijf, dat Amsterdam als hoofdkantoor heeft gekozen, denkt hiermee een antwoord te hebben op de beperking van de export van Amerikaanse encryptietoepassingen.
De Amerikaanse overheid heeft op encryptieoplossingen, waarbij cryptotechnologie de grens dreigt over te gaan, exportrestricties gesteld. Volgens Humphrey Polanen, chief executive officer van Trustworks, missen Europese managers daardoor de kans om uit een gevarieerd aanbod van beveiligingssystemen te kiezen. Door technologie van Russische makelij te gebruiken, omzeilt Trustworks de Amerikaanse barrières.
Het bedrijf richt zich in Europa vooral op financiële instellingen en andere multinationals. "Zulke ondernemingen moeten veel geld investeren in de wereldwijde beveiliging van hun netwerken en systemen", zegt Polanen. "Ze hebben veelvuldig te maken met medewerkers die op afstand toegang willen krijgen tot Internet of een intranet. Belemmerende factoren voor een adequate beveiliging hiervan vormen bijvoorbeeld belemmerende wetgevingen of acquisities en fusies waarbij de verschillende infrastructuren niet met elkaar overweg blijken te kunnen."
Elvis+
Trustworks Systems is begin dit jaar opgericht en komt voort uit Sun Microsystems. Polanen werkte bij Sun als hoofd van de beveiligingsdivisie. Begin jaren negentig kwam het computerbedrijf in contact met het Moskouse Elvis+, een van de eerste Russische privé-ondernemingen op het gebied van hardware- en softwaretechnologie. Directeur was Alexander Galitsky, die daarvoor software ontwikkelde voor de Russische defensie en ruimtevaart.
Met kapitaal van Sun richtte Galitsky Trustworks Systems op, waarbij de ingenieurs van Elvis+ mee overstapten. Galitsky bekleedt nu de functie van executive chairman. Het bedrijf krijgt financiële steun van de investeringsmaatschappijen Warburg Dillon Read en Brunswick Warburg en de particuliere investeerders Esther Dyson en Craig Heimark.
Uitvalbasis
Trustworks koos voor Nederland (Amsterdam) als uitvalsbasis om in Europa een positie op te bouwen. Het bedrijf heeft ook nog vestigingen in Moskou en het Amerikaanse Palo Alto. Volgens Galitsky beschikt ons land over goede mogelijkheden voor de distributie en ondersteuning van software en bestaan er minimale beperkingen voor de export van encryptiebeveiliging.
De producten van Trustworks zijn gebaseerd op Ipsec- (IP Security), Skip- (Secure Key Internet Protocol) en CDP- (Certificate Discovery Protocol)-standaarden. Ze kennen een open architectuur, beveiligen de complete infrastructuur en regelen veilige toegang op afstand en toegang tot het zogeheten virtual private networks (VPN). De stroom beveiligde data vindt plaats volgens het principe van de cryptobibliotheek, waarbij gebruikers aan beide zijden van de communicatieverbinding een gemeenschappelijk encryptie-algoritme en een in elk land toegestane sleutellengte (40-, 56- of 128-bits en hoger) kiezen en in de Trustworks-oplossing plaatsen.
Galitsky reageert wat gepikeerd op de vraag of er verschillen zijn tussen Russische en Amerikaanse encryptie-oplossingen. "In kwaliteit doen ze voor elkaar niet onder", bromt hij. "Maar wij richten ons meer op de systeemlaag van de infrastructuur, terwijl de Amerikanen bij het maken van hun producten van de applicatielaag uitgaan."