Gebruikers van Baan-software reageren gelaten op de negatieve berichten over financiële tegenvallers en rechtszaken van boze beleggers. Dit staat in schril contrast met het spijkerharde oordeel van met name de Amerikaanse financiële gemeenschap, die het bestaansrecht van Baan als onafhankelijk softwareleverancier openlijk in twijfel trekt.
Vliegtuigfabrikant Boeing, Baans grootste gebruiker, wil bij monde van Steve Feller geen commentaar leveren. Wel laat hij los dat de implementatie van Baan gewoon doorgaat. "Zolang de gebeurtenissen rond Baan geen effect hebben op de continuïteit van het bedrijf en ze dus gewoon blijven bestaan, maken wij ons geen zorgen", voegt hij daar aan toe. Daarmee ontkent Feller eveneens de geruchten dat de productieproblemen waar de vliegtuigfabrikant mee kampt, deels te wijten zijn aan problemen met de Baan-software. De vliegtuigfabrikant breidt het aantal gebruikers momenteel uit van 30 duizend naar 55 duizend.
Betere tijden
De Amerikaanse tak van autofabrikant Mercedes zegt zich desgevraagd geen grote zorgen te maken. "Het gaat nu wat minder met Baan. Voor een bestaande gebruiker is dat niet zorgwekkend. Er komen ook weer betere tijden", meent Wayne Zeek, die namens IBM zorg draagt voor het Baan-systeem. Mocht Baan niet overleven, dan krijgt Mercedes toegang tot de broncode van de software, zodat ze zelf de ondersteuning kunnen uitvoeren.
Ook Nederlandse gebruikers willen nog geen conclusies trekken. "Ik vind het moeilijk om over deze zaak een oordeel te vellen. Wij zijn niet blind voor de situatie, maar wachten af en kijken de kat uit de boom", aldus IT-manager Sjaak Stam van Boskalis. Dit baggerbedrijf zit middenin een grootschalig implementatietraject met Baan Series. Egidius Janssen uit het Limburgse Belfeld zegt bezorgd naar de ontwikkelingen te kijken, maar verwacht dat het softwarepakket blijft bestaan. "Het moet wel erg ver gaan voordat Baan zijn software niet meer kan ondersteunen", zegt ’s werelds grootste ordnerfabrikant bij monde van Erik van Bergen.
Spannende tijden
Ook Loek van den Boog, industriekenner en privé-investeerder met Virtual Ventures IT Fund, schetst geen paniekerig beeld van de situatie: "Hoewel er spannende tijden aanbreken voor Baan, lijkt dit me geen situatie waarin het bedrijf om andere dan strategische redenen een fusie of overname zou overwegen." Van den Boog vergelijkt de situatie met die van Oracle in 1991, waar hij de Europese organisatie onder zijn hoede had. "Oracle had ook te maken met een enorme koersval en bovendien een torenhoge schuldenlast. Het stond er eigenlijk nog slechter voor dan Baan nu." Dat bedrijf is er dankzij een ingrijpende reorganisatie weer bovenop gekomen. Het Veluwse softwarebedrijf moet volgens Van den Boog weer zo snel mogelijk winstgevend worden. "Als een bedrijf snel groeit, ontstaat er veel vet in de vorm van veel overhead en dubbele en overlappende functies. Zeker in een matrixorganisatie als die van Baan. Daaruit kun je 5 procent wegsnijden zonder dat je er iets van merkt", meent Van den Boog. Hij noemt het op Microsoft-leest geschoeide nieuwe licentiemodel van Baan als principieel het gezondste. "Gebruikers worden afgerekend op hun gebruik en krijgen meer macht omdat ze niet meer alles vooruit betalen."
Grote beroering
De perikelen rond Baan brachten in de financiële wereld grote beroering teweeg. Nadat het softwarebedrijf vorige week een winstwaarschuwing deed uitgaan, kelderde de koers tot een dieptepunt. Tot overmaat van ramp daagden boze Amerikaanse beleggers Baan voor de rechter omdat het bedrijf frauduleuze boekhoudmethoden zou hanteren en misleidende informatie over de financiële situatie zou hebben verstrekt. Een aantal topmanagers zouden zich bovendien zelfs persoonlijk verrijkt hebben door met voorkennis in aandelen te handelen.
Al enige tijd gaan er geruchten dat Baan overgenomen zou worden door Microsoft. Toen dat nieuws vorige week op Baan World uitbleef – waar topmannen van beide bedrijven wel een verregaande samenwerking bekendmaakten – bleef het scenario van een fusie over. Softwaregrootmacht Peoplesoft, dat maar geen vaste voet op Europese bodem lijkt te krijgen, wordt bij herhaling als ideale kandidaat genoemd. Een overname van Baan lijkt echter nog onwaarschijnlijk, ondanks het feit dat Baan na de enorme koersval betaalbaar is geworden en acquisities vaak zeer onverwacht plaatsvinden.