Het Biltse softwarehuis Bond Associates heeft een belangrijke doorbraak bewerkstelligd voor zelfstandige IT’ers. Het verbond heeft de bevestiging gekregen dat het GAK en de Belastingdienst de zelfstandige automatiseerders die samenwerken binnen de associatie als ondernemers aanmerken.
Het leven van zelfstandige automatiseerders gaat niet altijd over rozen. Dat geldt zeker voor ondernemers die gedetacheerd zijn bij een klant. Zij lopen vaak de erkenning als zelfstandige door de ficus of bedrijfsvereniging mis. Deze instellingen beschouwen detacheren als een verkapt dienstverband, waardoor de gedetacheerde zelfstandige gewoon premies moet afdragen voor bijvoorbeeld de WAO of Ziektewet. Bond Associates heeft lang gewerkt aan een constructie waarbij zelfstandigen als onderdeel van een softwarehuis werken aan de opbouw van een eigen onderneming. Bond biedt hierbij faciliteiten als een onderkomen, marketing en kennisontwikkeling. De deelnemers bouwen hun eigen orderportefeuille op en dragen een vergoeding af aan de associatie. In september kreeg Bond het groene licht van bedrijfsvereniging GAK. De fiscus gaf in juni al aan de deelnemers te erkennen als zelfstandigen.
Meer verdienen
Volgens directeur Henry Kapoen van Bond kunnen zelfstandigen veel beter gebruikmaken van de situatie op de arbeidsmarkt dan de automatiseerders die kiezen voor de zekerheid van een dienstverband bij een onderneming. "Als het goed gaat verdienen zelfstandigen meer. Zij moeten zich continu bewijzen en in zichzelf investeren." Kapoen geeft aan dat werkgevers in de praktijk slechts 50 procent van de door een werknemer gerealiseerde omzet in beloning omzetten. De andere helft loopt de IT’er mis. De associatie Bond hanteert een premie van tussen de 5 en 15 procent om de faciliteiten te kunnen bieden. De rest van het verdiende geld kan de zelfstandige in zichzelf investeren.
Op dit moment werkt het samenwerkingsverband hard aan de verbouwing van een boerderij in De Bilt. Deze locatie moet in de nabije toekomst huisvesting bieden aan de zelfstandigen. Het aantal deelnemers zal volgens Kapoen in het eerste jaar uitbreiden van elf naar ongeveer tachtig.
Risico’s
Kapoen benadrukt dat de deelnemers weliswaar de voordelen van het ondernemerschap genieten, maar tevens de risico’s van deze bedrijfsvoering lopen. "Ook voor deze zelfstandigen geldt: ‘geen werk, geen eten’. Maar ja, er staat een grote vrijheid tegenover. De een kan kiezen om anderhalf jaar keihard te werken en dan flink te reizen. De ander wil misschien maar drie dagen per week aan zijn baan besteden." De directeur heeft deze constructie niet opgezet met een idealistische gedachte. "We willen de werknemer heus niet bevrijden. En dit is ook geen truc om premies te ontlopen. Maar de deelnemers krijgen wel de kans gebruik te maken van flexibiliteit op de arbeidsmarkt." Hij verwacht dat zijn idee snel navolging vindt.