Er zijn geen aanwijzingen voor een kentering op de arbeidsmarkt voor IT-personeel. Dit zegt onderzoeker Bernd Taselaar van branche-organisatie Fenit. Dit staat in schril contrast met de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week presenteerde. Hieruit bleek dat het aantal openstaande IT-vacatures in het tweede kwartaal van dit jaar is afgenomen.
De resultaten van het onderzoek naar het aantal openstaande vacatures bij particuliere bedrijven in Nederland deed bij enkelen in de automatiseringsbranche de wenkbrauwen fronsen. Het CBS had nog niet eerder zoveel vacatures gemeten. Er was sprake van een record. Alleen in de IT-branche, tot op heden erkend als dé banenmotor, nam het aantal openstaande vacatures af van 9400 in maart tot 7700 in juni. Sommigen concludeerden direct dat de arbeidsmarkt voor IT’ers begint af te koelen. Ingewijden spreken dit echter tegen.
Hausse
Onderzoeker Peter Oomens van het CBS wijt de ogenschijnlijke teruggang aan het enorme aantal vacatures dat in het eerste kwartaal van 1998 in de branche is ontstaan. In deze drie maanden kwamen er twaalfduizend banen bij, een ware vloedgolf. Oomens vermoedt dat deze hausse te maken heeft met de dreiging van het Jaar 2000-probleem. "Bedrijven beginnen ongeveer anderhalf jaar van tevoren te werken aan de oplossing en gaan derhalve twee jaar eerder mensen werven. Dat was dus begin 1998."
Het overzicht van de banenbarometer van 1998 heeft weliswaar een grillig verloop, maar vertoont geen inzinking in het vacatureaanbod in het tweede kwartaal. De barometer is gebaseerd op alle vacatures in vak- en dagbladen. |
Het is dan ook logisch dat aan het eind van het eerste kwartaal nog veel vacatures openstonden. In het tweede kwartaal creëerde de branche veel minder vacatures, ongeveer zevenduizend, maar vulde wel een groot aantal openstaande plekken in, ruim negenduizend in vergelijking met achtduizend in het eerste kwartaal. Door deze ontwikkelingen nam het aantal openstaande vacatures terug.
Gestage groei
Oomens vindt het veel te vroeg om te stellen dat de spanningen op de arbeidsmarkt terugnemen. Willem Asman, personeelsmanager bij Oracle, sluit zich hierbij aan. "Ik zie het aantal vacatures zeker groeien tot 2003." Asman heeft niets gemerkt van een enorme toename van nieuwe vacatures in de eerste maanden van dit jaar. "De groei is heel gestaag en de mensen blijven moeilijk te vinden."
Bernd Taselaar, secretaris van branche-organisatie Fenit, ziet ook nog geen afname. "Nee hoor, de problemen waarmee bedrijven kampen bij het werven van personeel zijn onverminderd groot. Deze cijfers zijn absoluut niet conform aan de werkelijkheid op de markt. De vraag loopt niet terug." Taselaar vermoedt dat veel bedrijven hun vacatures niet meer aanmelden, omdat ze hiervan het nut niet inzien. "Deze aangemelde vacatures worden toch niet opgevuld." Ze zoeken volgens de Fenit-secretaris naar andere wervingskanalen, zoals open dagen. Onderzoeker A. de Grip van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), verbonden aan de universiteit van Maastricht, voorspelt een groeiend aantal vacatures tot in ieder geval 2002.
Recessie
Ook de paniekverhalen over de aanstaande economische recessie zal volgens de betrokkenen weinig of geen invloed hebben op de vraag naar automatiseringspersoneel. "De IT-arbeidsmarkt is niet conjunctuurgevoelig", meldt Taselaar. De Grip sluit zich hierbij aan. "De groei is structureel, als gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen. Bedrijven en banken die minder winst maken, zullen niet bezuinigen op de automatisering. IT vormt namelijk de kern van hun activiteiten." Oomens vindt dat er nog geen sprake is van een crisis en als dit wel het geval zou zijn, dan heeft het geen invloed op de arbeidsmarkt voor automatiseerders. n