Netscape heeft Hewlett-Packard (HP) aangetrokken om samen Internet-providers en telecommunicatiebedrijven te benaderen voor het bieden van Internet-diensten met garantieniveaus. Netscape meent dat het acute tekort aan geschoolde automatiseerders ertoe leidt dat steeds meer bedrijven zich tot dienstverleners richten voor het uitbesteden van bijvoorbeeld e-mailsystemen en Intranetbeheer.
Hierdoor zullen providers en telecomaanbieders zich meer concentreren op het bieden van diensten dan op het verschaffen van Internet-toegang. "Het is niet langer aanvaardbaar om simpelweg te zeggen dat Internet chaotisch is. Bedrijven zijn steeds meer afhankelijk van dat wereldwijde netwerk en leveranciers moeten zich realiseren dat het niet meer acceptabel is om even niet beschikbaar te zijn", zei Netscape-president Jim Barksdale op een bijeenkomst in Parijs. "Het is voor bedrijven efficiënter om hun Internet-gebruik uit te besteden, net zoals het geval is met andere nutsmiddelen." Hierbij voorzien Netscape en HP de noodzaak voor Internet-dienstverleners om gegarandeerde dienstenniveau’s te bieden. Analisten menen ook dat de markt voor het huisvesten van Internet-diensten op het punt staat te exploderen. Deze sector genereert tegen het jaar 2002 naar schatting een omzet van 4,5 miljard dollar in Europa en 10,5 miljard dollar in de Verenigde Staten. JB
Beveiligingslek in Communicator gedicht
Softwareleverancier Netscape heeft het beveiligingsgat in zijn Communicator-software gedicht. Middels een eenvoudig Javascript-programma kunnen kwaadwillenden het cache-geheugen op de harde schijf van gebruikers bekijken en zo nagaan waar zij wat gedaan hebben. Woordvoerster Donna Sokolsky van Netscape meldt dat een oplossing binnen een paar dagen wordt vrijgegeven. De firma wil het lapmiddel eerst nog grondig testen.
Sokolsky raadt gebruikers van de Communicator- en Navigator-browsers aan in de tussentijd hun cache te wissen en de maximum-omvang op 0 in te stellen. Het beveiligingsgat is op 23 augustus ontdekt door de 2Californische computerconsultant Dan Brumleve. Hij schreef een Javascript waarmee de Internet-adressen (URL’s) in het cache-geheugen op de harde schijf zijn te bekijken. Aanvankelijk werd gedacht dat dit lek geen betrekking had op eventueel overgezonden creditcard-informatie aangezien deze beschermd wordt door een extra beveiligingslaag. "Je kunt in wezen ook creditcard-nummers verkrijgen indien die ingediend zijn middels formulieren. Dan zijn die privé-gegevens gekoppeld aan de Internet-adressen (URL’s). Zelfs als je een site bezoekt via een beveiligde verbinding wordt dat ongecodeerd opgeslagen op je harde schijf", aldus Brumleve.