De huidige beursmalaise stemt de IT-markt in mineur. Maar hoe zwaar hebben beursgenoteerde IT-ondernemingen het eigenlijk? "Dramatische verhalen zijn niet op z’n plaats", zegt Steven Vrolijk, analist van ING Barings. Ad van de Laar, beursanalist van zakenbank Labouchere, sluit een daling van de omzet uit dienstverlening en detachering niet uit.
De directe invloed van de negatieve beurs op de bedrijfsvoering van IT-ondernemingen heeft weinig om het lijf", vindt Vrolijk. "De groei in de sector is minder uitbundig dan een jaar geleden, maar IT is niet zo conjunctuur-gevoelig als chemie of staal. De vraag ernaar hangt ook af van de invloed van een aantal fundamentele trends, zoals erp-software, de millennium- en europroblematiek, datacommunicatie en de integratie tussen IT en telecommunicatie. De rol van technologie is in de maatschappij te belangrijk geworden om de vraag ineens te laten dalen."
Spoken
Volgens Ad van de Laar van Bank Labouchere zal pas aan het eind van het jaar duidelijk worden of de IT-industrie moeilijkheden kent. "Nu houden bedrijven zich nog aan de prognoses die ze uitspraken bij de presentatie van hun halfjaarcijfers. Logisch, omdat de meeste opdrachten voor dit jaar al binnen zijn. Over volgend jaar willen ze nog geen voorspelling doen, ook al omdat veel raamcontracten verlengd moeten worden."
Van de Laar merkt dat banken, zoals ABN Amro en ING, en in mindere mate verzekeraars door de beursrecessie voorzichtiger zijn geworden in het plegen van IT-investeringen. "Grote dienstverleners en detacheerders, zoals CMG, Ordina, Cap Gemini en Tas, die voor 20 à 35 procent afhankelijk zijn van deze klanten, kunnen daardoor hun omzet zien teruglopen."
Op korte termijn kan het nog gaan spoken, maar op langere termijn verwacht Van de Laar toch een groei van 10 à 15 procent. "Het herstel zal eerst bij de hoofdfondsen te zien zijn; pas later volgen de vele kleinere, IT-fondsen. Stukken daarvan zijn moeilijker kwijt te raken."
Uitstel
IT-bedrijven, zoals Avalix, Seagull en Jason Geosystems, hebben hun aangekondigde beursgang uitgesteld. Ook Detron Group meldt bij monde van directeur George Banken dat het dit jaar niet meer naar de beurs gaat.
De staat is vanaf eind september begonnen met de start van de beursgang van Roccade. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken wil echter geen mededelingen doen over een eventueel uitstel. Volgens Steven Vrolijk moet Roccade in ieder geval een groot pr-offensief starten om het voormalig rekencentrum beter te profileren. "De tegenvallende halfjaarcijfers en de afgeketste overname door Getronics geven daar alle reden toe."