Het Nederlandse softwarebedrijf Baan gaat samen met Microsoft een geïntegreerde bundel applicatie- en platformsoftware leveren. Voor een vast maandbedrag van 99 dollar per computer per maand, krijgen gebruikers software, dienstverlening, onderhoud en opleiding. Het nieuwe licentiemodel moet drempelverlagend werken, nieuwe klanten over de streep trekken en de concurrentie met marktleider SAP weer aanzwengelen.
Terwijl beleggers op de Amsterdamse beurs het fonds Baan begin deze week genadeloos afstraften voor de onverwachte winstwaarschuwing, probeerde het bedrijf het nieuwe licentiemodel te positioneren als panacee tegen alle leed. "Het traditionele prijsmodel is gedateerd. Klanten hoeven nu niet meer één groot bedrag vooraf te investeren", aldus algemeen directeur Tom Tinsley op een rommelige persconferentie tijdens Baan World. "Net als met mobiele telefoons is gebeurd, zal erp-software veel dieper penetreren in de markt. De kosten van erp-installaties moeten dan wel omlaag." Baan legt echter vooral de nadruk op de voorspelbaarheid van de kosten. De markt staat bol van de moeizame, tijdrovende en vooral onvoorspelbaar dure erp-implementaties. Naast het feit dat de kosten voor klanten voorspelbaarder worden, is ook de omzetstroom van Baan gelijkmatiger. Het Veluwse softwarebedrijf volgt al enige tijd het voorbeeld van Microsoft, dat kiest voor het massaal distribueren van software als gebruiksartikel.
Ook met IBM
Financieel directeur Klaas Wagenaar liet doorschemeren dat vergelijkbare overeenkomsten met andere partners op til zijn: "Straks gaan we dit ook met IBM-platformen doen." De overeenkomst is dus niet exclusief. Ook Microsoft sluit intensieve samenwerkingsverbanden met andere applicatieleveranciers niet uit.
Baan en Microsoft werken al jaren samen. Sinds september 1996 is Baan IV al beschikbaar op het Back Office-platform van Microsoft, dat bestaat uit Windows NT, SQL Server en middleware. De bundel software die beide bedrijven nu aan de markt aanbieden bestaat uit SQL Server, Exchange Server en Site Server Commerce Server van Microsoft en alle software van Baan, waaronder het erp-, front office-, supply chain-pakket.
Schokgolf
De slechte financiële vooruitzichten voor het derde kwartaal veroorzaakten een schokgolf onder beleggers. De tegenvallende omzetgroei van ongeveer 12 procent en het geanticipeerde verlies van circa 30 miljoen dollar, deden de koers van het ooit zeer populaire aandeel Baan de das om; het kelderde met 30 procent. Volgens Baan is de afname van de groei veroorzaakt door de terughoudendheid van voornamelijk Amerikaanse productiebedrijven om grote investeringen te doen. Dertig contracten ter waarde van zestig miljoen dollar gingen op het laatste moment niet door. Bovendien hebben ‘jaar 2000’-projecten momenteel grotere prioriteit dan erp-implementaties.