Computerleverancier Tulip heeft een kort geding tegen acht voormalige werknemers verloren. Deze mensen zijn dit jaar opgestapt en in dienst getreden bij een nieuw bedrijf voor Research and Development (R&D). Tulip vorderde dat de gedaagden zich houden aan het concurrentiebeding. De rechter wees dit af.
In januari van dit jaar besloot G. Duynisveld zijn arbeidsovereenkomst met Tulip per 31 mei te beëindigen. Het hoofd van de afdeling R&D had tevens toestemming gevraagd en gekregen om zich gedurende zijn laatste maanden bij Tulip bezig te houden met het oprichten van een eigen bedrijf. Deze onderneming werd op 26 mei 1998 onder de naam Eltan daadwerkelijk opgericht. Ook zeven collega’s van Duynisveld zegden hun dienstbetrekking op en traden vervolgens in dienst bij Eltan.
In eerste instantie liet Tulip de medewerkers gaan, maar vorderde na opheffing van de surseance bij de rechtbank in Den Bosch dat de acht oud-personeelsleden hun werkzaamheden voor Eltan moesten staken en zich zouden houden aan het concurrentiebeding, zoals dit in hun arbeidsovereenkomst was opgenomen. Dit laatste betekent dat de voormalige werknemers de komende twee jaar geen concurrerende zaak voor Tulip zoals Eltan zullen opzetten of voor een dergelijk bedrijf gaan werken.
Surseance
President H. Hofhuis van de rechtbank wees de vorderingen van de Bossche onderneming af. De magistraat had twijfels over de aard van de werkzaamheden van de mensen in verhouding met wat zij nu doen bij Eltan. Zij werkten voor de R&D-afdeling en hun taken zijn aanzienlijk veranderd nadat Tulip in 1997 de productie van moederborden ten dele heeft afgestoten en inmiddels deze helemaal heeft beëindigd. Verder benadrukte de rechter dat Tulip in een onzekere situatie verkeerde, nadat op 24 april door de onderneming uitstel van betaling was gevraagd. Hij nam in zijn overwegingen mee dat de toekomst van de werknemers en hun gezinnen hierdoor in gevaar kwam. Bovendien heeft Duynisveld in een vroegtijdig stadium toestemming aan Tulip gevraagd voor de oprichting van zijn eigen bedrijf op het gebied van PC en telecommunicatietechnologie.
Volgens Tulip had de onderneming alleen toestemming gegeven voor niet-concurrerende telecomactiviteiten van Eltan. De rechter acht het niet aannemelijk gemaakt dat Duynisveld een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven.
De tegeneis van gedaagden het concurrentiebeding op te heffen, werd door de rechter eveneens afgewezen. Gezien de voorgaande uitspraken zag de rechter hierin geen belang.
Jammer
De nieuwe directeur Hans van Helden van Tulip vindt het jammer dat de acht medewerkers weggaan. "Om daar een stokje voor te steken hebben we de rechtszaak aangespannen." Volgens Duynisveld heeft het huidige Tulip kennelijk geprobeerd de werknemers onder dreiging van een kort geding terug in dienst te nemen. De oud-werknemers betreuren dit, omdat ze vinden dat hen geen blaam treft. Het is voor Tulip volgens Van Helden niet echt vervelend. "Dit waren moederbordexperts en wij willen dit voortaan standaard inkopen bij Intel. Dat is dus geen probleem. We kunnen ze eventueel nog inhuren. Daar zijn afspraken over gemaakt", aldus Van Helden. Eltan ontkent het bestaan van deze afspraken. Van Helden geeft tot slot aan op zoek te zijn naar bredere R&D-specialisten. De ex-werknemers achten zich meer dan moederbordexperts.