Terugkijkend naar de lotgevallen van Neerlands eigen PC-fabrikant Tulip, mag het een wonder heten dat ze in Den Bosch weer zuurstof hebben om PC’s en servers te gaan verkopen. De schulden zijn gesaneerd, de moderne fabriek – een financiële molensteen van de eerste orde – is in andere handen overgegaan en een nieuwe directie vervangt het duo dat Tulip niet van de ondergang wist te behoeden. Kortom Tulip is van de beademingsapparatuur af en moet nu zelfstandig verder.
Hiertoe moet vreemd kapitaal aangetrokken worden in de vorm van een aandelenemissie. De vraag is of dit gaat lukken. Zelfs een onderneming als Fortis zag deze week ervan af om nieuwe aandelen uit te geven; het ging hier om miljarden. De neergang op de beurs maakte dit tot een veel te kostbare operatie.
Tulip verwacht met de uitgifte van aandelen dertig tot veerig miljoen gulden op te kunnen halen. Ik denk dat het juist in het huidige beursklimaat erg onwaarschijnlijk is dat mensen geld in een bedrijf zullen pompen dat op sterven na dood was, en nu voor het eerst voorzichtige stapjes zet in een moordende concurrentiestrijd om PC’s te slijten. Of de investeerders moeten blind vertrouwen hebben in de stelling van de nieuwe directie dat Tulip nog steeds een zeer trouwe klantenkring heeft. De perikelen in het afgelopen jaar heeft ontegenzeggelijk een zware wissel getrokken op de loyaliteit van de Tulip-gebruikers. Met één goede advertentiecampagne komt een verwelkte tulp niet direct weer tot bloei.