"Wij worden een soort Yahoo! op bedrijfsniveau", zegt Brett Newbold, president van Open Text. Het concept van een intranet dat rechtstreeks uit de doos wordt geïnstalleerd, moet zorgen voor een ongekende groei in de komende jaren.
Terwijl de meeste Internet-zoekmachinefabrikanten zich haasten om portalsites op het Internet te openen, richt Open Text zich juist op de zakelijke intranetmarkt. Het gevolg is een relatief lage naamsbekendheid en een beurswaardering die in het niet zinkt bij Internet-hoogvliegers als Yahoo! en Excite. Maar terwijl de meeste Internetbedrijven alleen verliezen verzamelen, denkt Brett Newbold (46), president van Open Text, in de komende jaren de omzet en winst te kunnen verdubbelen. "Net zoals dat destijds negen jaar lang bij Oracle is gebeurd", zegt de informeel geklede en spraakzame Newbold.
Toekomstmarkt
Newbold is over de mogelijkheden van Livelink enthousiast. Hij denkt de groeimarkt van de toekomst gevonden te hebben. Concurrentie ziet hij nauwelijks. "De meeste leveranciers geven je een toolkit, geen volwassen product. Bovendien zijn nogal wat bestaande producten gebaseerd op e-mail." Livelink werkt volgens internetstandaarden als Html.
"De integratie die Livelink biedt, is uniek", stelt Newbold. Een mening die hij kan staven met een onderzoek van IDC, waarin melding wordt gemaakt dat Livelink ver voor ligt op andere producten. Het gaat daarbij om de integratie van documentenbeheer, een zoekmachine, werkstroombesturing en workgroupfaciliteiten (discussiegroepen, nieuwsverpreiding via het intranet, push en dergelijke). Dat vindt men nog bij weinig intranetproducten terug. Newbold tikt ze één voor één af. "Lotus Notes, dat is workgroup software en bovendien vooral een toolkit, meestal wordt het gebruikt voor e-mail. Staffware doet workflow. Documenta is goed in documenten management. Verity heeft een zoekmachine." Allemaal deelonderwerpen dus.
Kennismanagement
Het grootste probleem dat Newbold heeft, is het uitleggen van wat Livelink is. "Voor het eerst heb ik nu een product dat ik zelf kan gebruiken." Het is de daadwerkelijke invulling van het kennismanagement concept. De software maakt het mogelijk dat mensen op projectbasis samenwerken zonder dat ze ook fysiek in één en dezelfde ruimte aanwezig hoeven te zijn.
De problemen bij het invoeren een intranettoepassing als Livelink is dan ook niet zozeer technologisch van aard als wel organisatorisch en bedrijfspolitiek. Er is soms veel geïnvesteerd in een bepaalde aanpak en men durft daar niet meer op terug te komen. "Er hangen carrières vanaf. Ik heb meegemaakt dat een bedrijf drie jaar had gestudeerd op een systeem voor het management van documenten. Men kwam uiteindelijk met een oplossing die tien miljoen dollar zou gaan kosten. Op het laatste moment kwam ik aan de specs. Ik vertelde de directeur van betreffende organisatie dat wij dat allemaal ook konden en meer, maar dan voor anderhalf miljoen dollar. Denk niet dat ze omgingen. Men was inmiddels na al die jaren studie zo gericht op die ene aanpak, dat men het roer niet meer durfde om te gooien."
Een ander probleem betreffen de grote softwarehuizen en managementadviesbureaus. Die zullen liever een intranet helemaal van de grond af aan opbouwen voor hun klanten dan dat ze een standaard, ‘out of the box’-oplossing, aanbieden. "Dan kunnen ze minder uren schrijven, niet waar." In Nederland werken momenteel Shell, Akzo, KPN Telecom en Friesland Coberco met Livelink. n
‘Intranet hotel’ met Livelink
Eind oktober gaat Origin een zogenoemde intranet-service starten. Bedrijven kunnen op abonnementsbasis serverruimte huren compleet met de intranet-software Livelink en een onderhoudspakket. De voordelen van het uitbesteden van een intranet liggen in de aanzienlijk kortere implementatietijd en de lagere kosten. Bedrijven kunnen na het inchecken in het ‘intranet hotel’ direct aan de slag en kunnen zelf bepalen hoe lang het abonnement loopt. Voor de realisering van het project werkt Origin samen met Psinet, Open Text en Hewlett–Packard.
Volgens Origin is het nu mogelijk om via het intranet hotel makkelijk om op afstand een bedrijfscultuur op te bouwen. Net zoals het Internet virtuele gemeenschappen kent. Het intranet hotel is vooral interessant voor projectgroepen. Men mikt met het product op de kleinere ondernemingen.
Wie zich geen voorstelling kan maken wat een intranet hotel inhoudt, kan terecht op de website van Jointplanning, Paralogic of Excite. Jointplanning integreert functies als een (groeps)kalender, gezamenlijk adressenbestand, activiteitenlijst, discussie groepen en zelfs en een functie waarmee de mening van de diverse (project)groepleden gepeild kan worden. Het enige dat de gebruikers nodig hebben is een Internetaansluiting en een browser. Gebruikers kunnen documenten up en downloaden en er kunnen automatisch e-mailberichten worden verstuurd om groepsleden te herinneren aan vergaderingen die in groepskalender zijn afgesproken. Een gelimiteerde versie van Jointplanning kan gratis gebruikt worden, net als de groepfunctie van Excite.
De frustraties bij Oracle
Brett Newbold is nog niet zo lang president van het Canadese Open Text, maar volgde het bedrijf al vele jaren vanuit zijn functie als Oracle’s R&D-vice president. "Ik heb het bedrijf nog willen kopen voor Oracle. Maar Larry (Ellison, red.) zag er niets in. Oracle moest alles zelf doen en neemt nooit technologie over. Dat is zijn filosofie."
Newbold bekleedde van 1989 tot 1997 de functie van vice president R&D bij database-leverancier Oracle. Hij maakte onstuitbare opkomst van de softwaregigant van dichtbij mee. In zijn laatste jaar bij Oracle raakte hij steeds meer gefrustreerd over de rol die Ellison zich binnen het bedrijf toedicht. "Ellison is werkelijk briljant, maar tegelijkertijd arrogant en vaak ongemanierd", zegt Newbold. Het besluit om te vertrekken nam hij tijdens een belangrijke presentatie waar het illustere duo Ted Turner (CNN, nu Time-Warner) en Larry Ellison de nieuwe Personal News website van CNN zouden dopen. Deze ambitieuze (lees dure) website was ontwikkeld onder de verantwoording van Brett Newbold.
Zowel Turner als Ellison arriveerden te laat voor de demo. Een kwartiertje oefenen weigerde Ellison. Dat zou allemaal niet zo erg zijn geweest ware het niet dat het hier ging om een demonstratie voor duizenden invloedrijke mensen tijdens een Internetbeurs. "We hadden", zegt Newbold, "twee machines opgesteld, een PC en een netwerk computer. Larry, zei ik, het gaat absoluut fout als je niet even oefent. Begin daarom maar op de pc en als de demo vastloopt zeg je dat het aan Bill Gates ligt en dan loop je naar de netwerk computer." Zo geschiedde. Maar voor Newbold was het de druppel die de emmer deed overlopen.
Hij had genoeg van Ellison. Kort daarna diende hij zijn ontslag in. Op zich niet zo’n moeilijke beslissing, want als een van Oracle’s oudgedienden kan men gevoeglijk aannemen dat Newbold financieel onafhankelijk is. Bovendien werd hij al snel gevraagd om de leiding op zich te nemen van Open Text, de leverancier van de Livelink software.