Onder druk van zijn klanten introduceert Hewlett-Packard een aantal servers die gebaseerd zijn op Windows NT. Dankzij de ervaring met het Unix-besturingssysteem is HP erin geslaagd de servers via clustering behoorlijk betrouwbaar te maken. Het bedrijf garandeert een beschikbaarheid van 99,9 procent.
De opmars van Windows NT lijkt niet te stuiten. In mei maakte ICL bekend samen met Microsoft applicaties te gaan ontwikkelen op basis van Windows NT. En nu introduceert HP servers die gebaseerd zijn op dit besturingssysteem. Zowel ICL als HP volgen hiermee een tweesporenbeleid, want zij blijven trouw aan het Unix-besturingssysteem, maar pikken tegelijkertijd een graantje mee van de NT-markt.
Beschikbaarheid
HP legt er de nadruk op dat de nieuwe serverlijn een aanvulling vormt op de Unix-systemen, die een nog hogere betrouwbaarheid garanderen. Cathy FitzGerald, verantwoordelijk voor de wereldwijde marketing van de netwerken van HP, legt uit waarom het onderwerp ‘beschikbaarheid’ nu zo in de belangstelling staat. "Steeds meer bedrijven opereren via vestigingen over de hele wereld. Door het tijdverschil is het nodig dat systemen altijd beschikbaar zijn. Het beste voorbeeld is internet dat immers over de hele wereld is verspreid en waarmee mensen op de gekste tijden aan de slag gaan."
WK 98
Tijdens de afgelopen WK voetbal was HP hoofdsponsor en tevens de hardwareleverancier van het netwerk dat voor de informatievoorziening zorgde. "Dat er met de distributie van de kaartjes veel mis ging valt ons niet te verwijten", zegt Mark Maby, mission critical program manager bij HP. De opbouw van dat netwerk noemt Maby illustratief voor de aanpak van HP. "Het bestond uit een flink aantal Unix-servers en ook Windows NT servers. Die benadering zullen we blijven hanteren, want Unix is nu eenmaal veel krachtiger dan NT. Er zijn echter ook applicaties die makkelijk op NT kunnen draaien, omdat ze niet zulke hoge eisen stellen en het geen ramp is als er een keer iets mis gaat."
De HP familie van netservers bestaat uit twee lijnen, die gebaseerd zijn op Intel processoren. De L-serie is bedoeld als server voor bedrijfsapplicaties, werkgroep- of afdelingsserver. De E-serie is ontworpen als server voor netwerken van kleine en middelgrote organisaties. De servers zijn voorzien van de beheerssoftware van HP.
SAP R/3 en Oracle
Om te laten zien dat de nieuwe servers hun mannetje staan onderwierp HP de systemen aan enkele benchmarks. Met een SAP R/3T applicatie op een vier Intel pentium II Xeon processoren en een Oracle database boekte de server een recordresultaat.
Critici van NT wijzen echter op de gebrekkige robuustheid en de slechts schaalbaarheid. Fabio Falzea, strategic relation manager Microsoft Italië, legt de die kritiek naast zich neer. "Die is niet terecht, want NT heeft zich in de praktijk ruimschoots bewezen. Wij werken er met HP hard aan om de schaalbaarheid te verbeteren. Daarom heeft HP nu ook toegang tot de broncode van NT. Dankzij die nauwe samenwerking zal de kwaliteit van NT aanzienlijk toenemen." n