"Het gaat weer goed met Tulip!" Onder dat motto liet ‘Tulip Computers nieuwe stijl’ de afgelopen weken in krantenadvertenties en radiospotjes weten dat er weer leven zit in de Bossche PC- en serverleverancier. De nieuwe directeur Hans van Helden denkt nog twee maanden nodig te hebben om de organisatie op orde te krijgen.
Afgelopen 11 september zette Tulip tijdens een personeelsbijeenkomst een dikke streep onder het verleden. De kersverse directeur Van Helden presenteerde Tulip ‘nieuwe stijl’: een afgeslankt bedrijf dat zich concentreert op een productlijn van desktops en servers voor de zakelijke markt en dat de assemblage en logistiek aan Ingram Micro Frameworks overlaat. Tulip is geen PC-fabrikant meer, maar een verkoop- en marketingorganisatie rond de zogeheten Tulip Vision Line.
Het bedrijf is dringend op zoek naar nieuw personeel om, zoals de nieuwe topman aangeeft, "de gaten in de organisatie op te vullen". "We bevinden ons nu in een periode waarin alles weer opgestart moet worden. Dat loopt redelijk goed. Gelukkig heeft Tulip een trouwe klantenkring. Bijkomend voordeel is dat 70 procent van onze omzet uit het buitenland komt, grotendeels Europa. Onze klanten daar hebben weinig meegekregen van de ellende over Tulip in de krant. Maar in Nederland moeten we opnieuw beginnen en het vertrouwen van klanten zien terug te winnen. Die geloven in onze beste bedoelingen, maar willen bewijzen zien. Het is een taak van de directie om die bewijzen uit te dragen."
Doorstart een feit
In de eerste helft van dit jaar ging Tulip bijna kopje onder. Op 24 april kreeg de fabrikant uitstel van betaling, waarna de aangestelde bewindvoerders op zoek gingen naar een koper. Uiteindelijk viel de keuze op de Koninklijke Begemann Groep en Ingram Micro Frameworks, waarbij de Nederlandse participatiemaatschappij het bedrijf Tulip overnam en de Amerikaanse groothandel in computerapparatuur de fabriek. De zittende directieleden en oprichters van het eerste uur – Franz Hetzenauer en Rob Romein – moesten het veld ruimen. Naast de Nederlandse uitvalsbasis bleven alleen de winstgevende vestigingen in België, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië open. De activiteiten in Azië worden heroverwegen. Van de 670 werknemers kregen er 241 een baan bij het nieuwe Tulip aangeboden, waarvan 132 in Nederland, en 109 bij Ingram Micro. Na de goedkeuring van de voorgestelde crediteurenakkoorden besloot de rechtbank op 31 juli de surseance op te heffen. De doorstart van Tulip was een feit.
Drijvende kracht
De nieuwe directie die medio augustus werd benoemd, bestaat uit drie personen. Directievoorzitter Hans van Helden (52) heeft zo’n twintig jaar ervaring in de IT-sector. Hij werkte ondermeer zeven jaar voor Getronics, eerst als directeur kantoorautomatisering en later als hoofd van de divisie ‘grote klanten’. Met een MBA-diploma van Harvard op zak bekleedde hij de laatste jaren diverse interim management-functies in de IT-sector. Financieel directeur is de van Begemann afkomstige Jan Stallinga. Commercieel directeur is Hein Nederveen die al circa tien jaar bij Tulip werkt. "Nederveen was tijdens de surseance de drijvende kracht om de kerngroep van Tulip bij elkaar te houden", vertelt Van Helden. "Hij wilde voorkomen dat de belangrijkste medewerkers zouden vertrekken en de basis van het bedrijf wegviel. Dat is vrijwel gelukt, al adviseerde Begemann om een aantal extra mensen aan te trekken."
"De respons op onze personeelsadvertenties is goed. We hebben honderden brieven binnengekregen waarbij de kwaliteit van de medewerkers hoog is", beweert Van Helden. "Er zijn zelfs diverse ex-Tulipmedewerkers teruggekomen. Bovendien denk ik dat er in de IT-sector genoeg mensen zijn die het een uitdaging vinden mee te werken aan de wederopbouw van een bekend Nederlands bedrijf."
Leverbetrouwbaarheid
"Je hebt hem en je hebt hem niet", is het gevoel dat de aan het kantoorgebouw grenzende fabriek bij Van Helden oproept. Deze zeer moderne build-to-order-hal was het paradepaardje van de vorige directie, maar is inmiddels in handen van Ingram Micro Frameworks. De computergroothandel assembleert er Tulip-machines, maar wil in de nabije toekomst ook opdrachten van andere bedrijven aannemen. Van Helden zegt het niet met zoveel woorden, maar er is een last van de schouders van Tulip afgevallen nu een ander bedrijf de assemblagehal exploiteert. "Ingram Micro heeft grote ervaring in het assembleren van PC’s, kan door de grootschaligheid waarin het opereert, goedkoper aan onderdelen komen en biedt garanties voor een snelle leverbetrouwbaarheid. Het ‘oude’ Tulip kende drie grote problemen: de nieuwe fabriek, waarbij de productie niet snel genoeg op gang kwam en de totale kosten te hoog waren; de implementatie van het onderliggende SAP R/3-systeem die te lang duurde en teveel kostte, en – voortvloeiend uit deze twee kwesties – leveringsproblemen. Dit laatste punt is dodelijk voor elk bedrijf."
‘Achterstand nog erfenis’
Behalve de bekende markten ‘overheid’, ‘dienstverlening’ en ’telecommunicatie’ richt Tulip zich ook op het midden- en kleinbedrijf. De directie volgt de lijn die de participatiemaatschappij heeft uitgezet met als doel om in 2001 150.000 stuks te verkopen en een omzet van 300 miljoen gulden te halen. Van Helden voorspelt de tweede helft van dit jaar minimaal break-even te kunnen draaien. "De streefproductie is teruggebracht naar een lager, redelijk niveau, en als de verkochte aantallen zo lopen als het nu gaat, halen we de doelstelling van 60.000 stuks (die Begemann-topman Deleye uitsprak – RS) makkelijk." Op dit moment kampt de computerleverancier nog met een achterstand in het verwerken van bestellingen uit het buitenland. Van Helden denkt dat over twee maanden deze erfenis is weggewerkt en alles op orde is. Voor het einde van het jaar plaatst Tulip een aandelenemissie die voor zo’n 30 à 40 miljoen nieuw kapitaal moet zorgen. "Op dit moment zijn we een kleine speler. Met zo’n bedrag kunnen we in technologie investeren en eventueel kleine overnames plegen om ons beter in de markt te positioneren."
Optimisme en flexibiliteit
Nu de kosten van de fabriek niet meer meewegen en productiedoelstellingen omlaag zijn geschroefd, ligt het break-evenpoint in de bedrijfsvoering stukken lager. Tulip hoeft volgens Van Helden niet meer op te boksen tegen onmogelijke doelstellingen. Hij is daarom optimistisch gestemd over de kansen om een sterke speler te worden op de Europese zakelijke PC- en servermarkt. "Al zal het niet eenvoudig zijn. Maar ik verwacht dat wij goed concurrentie kunnen bieden omdat we sneller en goedkoper kunnen leveren dan voorheen. Daarnaast blijft flexibiliteit een van onze sterke punten: snel ontwerpen, snel besluiten, snel produceren. Verder blijven wij een bedrijf waarbij klanten inspraak krijgen in de totstandkoming van de ontwerpen voor hun desktop- en serveroplossingen. Bovendien heeft Tulip de afgelopen twintig jaar ervaring opgebouwd in de ontwikkeling van microcomputer-technologie. We hebben niet voor niets een kwaliteitsimago."
Die schat aan ervaring wil Van Helden gebruiken om zich te onderscheiden van de concurrentie. Tulip ‘nieuwe stijl’ moet een technologisch vernieuwer worden die handige snufjes net iets eerder op de markt brengt dan andere leveranciers. Hij denkt aan Internet-toepassingen of beveiligingsproducten, maar concreter wil hij nog niet worden. De ontwikkeling ervan zou moeten gebeuren in samenwerking met partners en een R&D-staf die verder kijkt dan alleen moederbord-technologie, een specialisme van het ‘oude’ Tulip.
Commodore web-machine
Het geherstarte Tulip bezit nog de rechten op de naam van het vorig jaar overgenomen Commodore, en wil de rechten voor verschillende marktsegmenten en productsoorten in licentie geven. Zo heeft de firma Web Computers International (gestationeerd op de Nederlandse Antillen en opgericht door de ex-Commodore directieleden Bernard van Tienen en Gerard Lindhout) belangstelling om onder de naam Commodore een web-machine uit te brengen. Van Helden: "Momenteel voeren wij hierover onderhandelingen met dit bedrijf. Overigens wil ik benadrukken dat dit niet de enige mogelijkheid is om producten onder deze naam te verkopen."
In het reine
Van Helden zegt zich niet bezig te houden met de afhandeling van problemen van het vroegere Tulip, zoals de onderzoeken naar de mogelijke overtredingen van beursregels. "Als daar al iemand mee bezig is, dan is dat Jan Stallinga. Mijn taak is om de commerciële en toekomstige activiteiten in het reine te krijgen." Ook zegt hij geen lijken uit de kast meer tegengekomen te zijn. "Het gaat meer om de dagelijkse zakelijke beslommeringen die je een voor een op moet lossen. Ik zie dat heel simpel: ik kan niet alles tegelijk doen. Maar elke dag een probleem oplossen werkt vrij positief."
Rik Sanders,
redacteur