Na diverse vertragingen komt Lotus met bètaversies van de groupware Notes en Domino. Versie 5 van Notes heeft als belangrijkste verbetering het ondersteunen van webomgevingen. Lotus heeft twee jaar nodig gehad om Notes geschikt voor internet te maken. Daardoor heeft het terrein verloren aan Microsoft. Als goedmakertje kunnen gebruikers van cc:Mail binnen drie jaar over op Domino.
Op de Europese gebruikersbijeenkomst Lotusphere stelde topman Jeff Papows met nadruk dat de definitieve versie van release 5 er ‘beslist’ nog dit jaar komt. In de wandelgangen van de door vierduizend mensen bezochte bijeenkomst werd hier niet veel waarde aangehecht. Lotus, een paar jaar geleden ingelijfd door IBM, heeft immers een naam op te houden als het gaat om beloofde software uit te stellen. Volgens onderzoeksbureau IDC is Lotus met een marktaandeel van 40 procent nog steeds de grootste op de markt van groupware. Novell Groupwise volgt op afstand met 20 procent en Microsoft Exchange komt niet verder dan 15 procent.
Tragiek
Het lijkt de tragiek van Lotus dat de kwaliteit van de software geroemd wordt, maar dat gebrekkige marketing ertoe leidt dat de concurrentie makkelijk langszij komt. Zo was het eens pionier met de spreadsheet Lotus 1-2-3. Omdat men er niet in slaagde snel een Windows versie te vervaardigen kon Microsoft met Excel de markt overnemen.
Met het groupwareprogramma Notes lijkt het nu dezelfde kant op te gaan. In 1990 introduceerde Lotus het concept van groupware. Maar omdat de ontwikkelaars er niet in slaagden snel te reageren op veranderingen in de markt, heeft het nu geduchte concurrentie van Microsoft en Novell.
Om te voorkomen dat gebruikers van het veelgebruikte cc:mail naar Microsoft overlopen heeft Lotus nu een aanbieding die deze gebruikers moet stimuleren naar Notes over te gaan. Zij kunnen gedurende een periode van drie jaar gratis overgaan van cc:mail naar Domino Notes. Jeff Papows probeerde de gebruikers hier blij mee te maken. Het is de vraag of dit zal werken.
Twijfels
Alex Bakman, vice president groupware van Candle, heeft zo zijn twijfels of Lotus erin zal slagen de concurrentie met Microsoft vol te houden. Bakman is een Notes-gebruiker van het eerste uur. Hij werkte in het begin van de jaren negentig voor verzekeraar Unum Life Insurance Company. "In die periode was ik verantwoordelijk voor de migratie van een mainframe-omgeving naar een client/server architectuur. Om het werken in groepen mogelijk te maken zijn wij in 1990 Notes gaan gebruiken." Hij is goed te spreken over release 5 van Lotus Notes. "Deze versie bevat een aantal aanzienlijke technische verbeteringen op het vlak van berichtenverkeer en het ontwikkelen van applicaties. Maar ik hoopte meer te horen over de manier waarop ze de software willen verkopen. Die actie om cc:mail gebruikers te lokken naar Notes is beslist onvoldoende. Ik merk nu al in de praktijk dat verschillende bedrijven overgaan naar de producten van Microsoft."
Bakman is niet negatief over de kwaliteit van de software. "Lotus ligt wat dat betreft lichtjaren voor op Microsoft. Daar ligt het beslist niet aan. Maar Microsoft is nu eenmaal de agressiefste tegenstander die je kunt hebben. Dat hebben we immers ook gezien toen OS/2 van IBM moest concurreren met Windows. OS/2 was ook veel beter. Maar omdat de gemiddelde gebruiker nu eenmaal met een simpele gebruikersinterface wil werken, heeft IBM die strijd uiteindelijk verloren.