KPN en Philips sturen een flink aantal medewerkers naar de schoolbanken voor een Informatica-opleiding. Beide bedrijven hebben deze samenwerkingsverbanden met het onderwijs opgezet om te voorzien in een aantal IT-vacatures. Via de normale wervingskanalen komen onvoldoende mensen binnen.
Philips werkt samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) en de Nijmeegse Universiteit. Het Eindhovense concern investeert ongeveer vier miljoen gulden in de opleiding. In totaal volgen 21 medewerkers van het Natuurkundig Laboratorium sinds vorige maand op deze instituten een tweejarige opleiding tot onderzoeker in Informatica. De deelnemers zijn allen gepromoveerd in een exacte wetenschap, maar hebben geen automatiseringsachtergrond. "De gewone arbeidsmarkt levert te weinig mensen op", verklaart Jan van Amstel van Philips het initiatief. Philips is tevens een programma gestart voor hbo’ers. Deze medewerkers kunnen op de Fontys hogeschool in Eindhoven een opleiding volgen tot software-engineer. De duur van deze cursus is echter een stuk korter.
Uniek
Volgens Van Amstel en coördinatrice extern onderwijs Ria van Ouwerkerk van de TUE is het samenwerkingsverband tamelijk uniek, gezien de lange duur en het doel; het opleiden tot onderzoeker. Het eerste jaar verdiepen de deelnemers zich in de basiskennis van de Informatica. Vervolgens gaan ze een aantal maanden deelnemen aan onderzoek op de universiteit. Daarna verrichten ze zelf onderzoek op het laboratorium van Philips, zij het onder begeleiding van een universitair docent. Het is nog niet zeker of het programma een vervolg krijgt. De partijen voeren hierover nog overleg.
De TUE praat momenteel met enkele opleidingsinstituten in de regio over een samenwerking op het gebied van dit soort bijscholingen voor mensen uit het bedrijfsleven. "De vraag naar dit soort opleidingen is onvoorspelbaar. We kunnen het beter plannen als we het breder aanpakken", meent Van Ouwerkerk.
Propedeuse
Onlangs zijn vierhonderd werknemers van KPN begonnen aan verschillende opleidingen aan de Hogeschool van Utrecht. Ruim honderd mensen volgen de propedeuse Informatica. De overigen scholen zich in elektrotechniek en telematica en commerciële economie. Volgens H. Schaapveld van de hogeschool volgen de KPN’ers het reguliere programma, dat enigszins is aangepast aan de wensen van het telecombedrijf. Het traject duurt anderhalf jaar. Gedurende deze tijd maakt KPN deze medewerkers een aantal dagdelen vrij voor de opleiding. In februari gaat de nieuwe lichting van start. Schaapveld verwacht een kleiner aantal deelnemers.
Ook voor KPN is de krapte op de arbeidsmarkt reden tot deze samenwerking. Het bedrijf richt zich eveneens steeds meer op de netwerkmarkt en heeft hiervoor goed opgeleide mensen nodig. De hogeschool hoopt op deze manier de contacten met het bedrijfsleven te versterken. "Bovendien verdienen we er wat geld mee", aldus Schaapveld, die niet kan vertellen om welk bedrag het gaat. Volgens Bert Buitenhuis van de hogeschool is de afdeling informatica de enige die winst maakt vanwege de lucratieve contracten met bedrijven. De hogeschool onderhandelt momenteel met Randstad Opleidingen over bijscholing van te detacheren medewerkers. De opleiding informatica zal deze mensen bijscholen op het gebied van software engineering en telematica. De onderwijsinstelling beoordeelt tevens enkele aanvragen van andere IT-bedrijven, waaronder CMG, om gelijksoortige bedrijfsopleidingen te starten.