Dit jaar blijven 510.000 IT-banen in Europa onvervuld. Het aantal zal oplopen tot 1,6 miljoen vacatures in 2002. Dit hebben IDC en Microsoft bekendgemaakt. Het tekort zal volgens de onderzoekers leiden tot stijgende loonkosten, toenemend gebruik van personeel buiten Europa en uitstel van projecten.
IDC heeft berekend dat de salarissen voor technici in Europa het afgelopen jaar zijn gestegen met 12 tot 60 procent. Marketing manager Kees Pronk van Microsoft Benelux geeft aan dat met name in Nederland veel projecten worden uitgesteld vanwege het gebrek aan kundig personeel. Het werkloosheidspercentage is in dit land nog lager dan omringende landen. "Enkele bedrijven hebben hun hele IT-afdeling nodig om de millennium- en euro-problemen op te lossen."
In 1997 hadden de IT-afdelingen van Europese bedrijven in totaal 8,3 miljoen mensen in dienst. In 2002 is er een potentieel voor ruim 12,2 miljoen banen. Er zal met name een tekort ontstaan aan programmeurs en netwerkspecialisten.
Skills 2000
Met het oog op deze cijfers zet Microsoft zijn Skills 2000-programma voort. Dit initiatief is bedoeld om het tekort aan automatiseerders in Europa voor een deel weg te nemen. Het programma, dat vorig jaar is gestart, is gericht op jongeren, werkzoekenden en IT-professionals, die een training kunnen volgen in Microsoft-producten. De software-fabrikant werkt hierbij samen met onderwijsinstellingen, opleidingsinstituten en belangenorganisaties voor werkzoekenden. In de meeste gevallen ontvangen de deelnemers aan de trainingen een Microsoft-certificaat.
In het eerste jaar heeft Skills 2000 ruim 1100 werkzoekenden in de Benelux opgeleid. Ongeveer achthonderd van deze gecertificeerden hebben inmiddels een baan gevonden. De meesten zijn nu werkzaam bij een van de partners van Microsoft. De onderneming bereikte in totaal 1400 IT-studenten met het trainingsprogramma. Driehonderd van deze studenten volgden de opleiding via de hogeschool.
Onderwijs
De Hogeschool van Utrecht heeft zich aangesloten bij Skills 2000. Hierdoor kan de onderwijsinstelling tegen zeer lage prijzen Microsoft-producten aankopen. Volgens docent Bert Buitenhuis is het geen doel van de hogeschool om met Microsoft-producten te werken. "Het is gewoon makkelijk. Het onderwijs kampt namelijk altijd met geldproblemen." De studenten komen ook in aanraking met producten van Microsofts concurrenten, stelt Buitenhuis gerust. "We proberen nu ook dergelijke licenties af te sluiten met Sun en Oracle."
De aankondiging van Nederlandse universiteiten om de banden met het bedrijfsleven te versterken, is door Microsoft goed ontvangen. Volgens Kees Pronk staat de software-leverancier hiervoor open.
Volgend jaar wil de software-maker nog eens duizend werkzoekenden certificeren. Ook gaat de onderneming ICT-coördinatoren in het lager en voortgezet onderwijs voorlichten over de ontwikkelingen in dit vakgebied.