Intel heeft een grote taak weggelegd voor de Strongarm-processor die het bedrijf met de acquisitie van de chipfabrieken van Digital Equipment verwierf. De krachtige, maar zuinige risc-processor gaat een sleutelrol spelen in consumentenelektronica en handcomputers.
De processorontwikkelaar uit Santa Clara, Californië, was tot nu toe nauwelijks aanwezig in markten voor consumenten en zakcomputers. De ontwerpen van Advanced Risc Machines uit het Engelse Cambridge kunnen dat veranderen. Philips, Sharp, Sony, Panasonic, Alcatal en talloze andere bedrijven gebruiken ARM-chips in draagbare elektronica zoals zaktelefoons.
Rechten
Met de overname van DEC’s chipfabrieken begin dit jaar verwierf Intel tevens de rechten op twee Strongarm-processorontwerpen. De microprocessoren bieden Intel nu een uitgelezen kans om zich te profileren op een terrein waarop het zwak is: dat van de veeleisende energiezuinige toepassingen. Ten tijde van de overname haalden de Strongarm-chips kloksnelheden van 200 MHz en prestaties van meer dan 200 Dhrystone Mips, terwijl het vermogensgebruik slechts 250 milliwatt bedroeg. Intels Pentiums verstoken daarentegen tientallen watts. Ook de Pentium II-processoren voor notebooks verbruiken zo’n 8 watt. Ondermeer de Apple Newton en de eMate draaiden op Strongarm-processoren.
Intel hield zijn plannen over de Strongarm-processoren het laatste half jaar angstvallig geheim. De chipfabrikant moest bovendien orde op zaken stellen, want nadat het DEC had overgenomen, nam het Strongarm-ontwerpteam van twintig ontwerpers de benen. Enkele maanden geleden maakte Intel al bekend dat het de investeringen in het Strongarm-platform wil verdubbelen ten opzichte van DEC’s inspanningen. De processortechnologie zou toegepast gaan worden in een keur van draagbare speeltjes en ingebedde toepassingen zoals, handcomputers, slimme telefoons, tv-kastjes, netwerkrouters en -schakelaars en apparatuur voor data-opslag. Ook wil Intel de chip (net als de i960-risc processor) inzetten voor intelligent I/O (I2O).
Bluetooth
Intels Strongarm-processor zal ook het platform gaan vormen voor draagbare Bluetooth-apparatuur. In het Bluetooth-consortium werkt Intel samen met Ericsson, Nokia, IBM en Toshiba. Hun doel is goedkope draadloze communicatie te bewerkstelligen tussen notebooks, pda’s (personal digital assistants) en slimme telefoons. Bluetooth draait om communicatie op korte afstanden via radiogolven op een frequentieband van 2,45 gigahertz en een maximale snelheid van 721 kilobit/s. De standaard heeft in tegenstelling tot infrarood-communicatie geen vrije weglengte nodig om een verbinding te leggen.