Het tij lijkt zich te keren voor Ross Systems. Na een aantal moeizame jaren boekte de erp-leverancier in het afgelopen boekjaar weer winst. De procesindustrie-specialist moet zich beter profileren, wil het wereldwijd verder groeien.
Ross Systems is al geruime tijd actief als aanbieder van erp-oplossingen. Begonnen als leverancier van accounting-software heeft het bedrijf inmiddels een complete lijn van systemen voor financiën, personeelszaken, productie, distributie, onderhoud en toeleveringsketenbeheer. Het richt zich met het zogeheten Renaissance CS-product vooral op de procesindustrie. Daarnaast bedient het de gezondheidszorg en overheden.
Dispuut
Een conflict met Marcam tussen 1993 en 1995 vergde veel energie en zette een rem op de ontwikkeling van het bedrijf. Marcam, eveneens actief als erp-leverancier voor de procesindustrie, beschuldigde Ross Systems ervan inbreuk te hebben gepleegd op een patentrecht. De zaak werd uiteindelijk onderhands geregeld, waarbij Ross een afkoopsom aan Marcam betaalde. "Een nare tijd", bestempelt topman Dennis Vohs het dispuut."Ik ben er jaren ouder door geworden. Ik zie eruit als 72, maar ik ben pas 27, grapt de 54-jarige chairman en ceo.
Pas toen het conflict achter de rug was, kon Ross zich weer voor honderd procent concentreren op het zakendoen. Het bedrijf moest veel investeren in de overstap naar client/server-platformen en spendeerde veel geld aan acties om de naamsbekendheid te vergroten. De erp-leverancier, waar zo’n zeshonderd mensen werken, leed in het boekjaar 1997 extra verlies door problemen met de financiële verslaggeving. Pas in het afgelopen boekjaar werkte het Amerikaanse bedrijf uit Atlanta zich uit de rode cijfers. Het verlies van 2,4 miljoen dollar in 1997 werd omgebogen in een bescheiden winst van 2,6 miljoen dollar. De omzet in het boekjaar 1998, dat op 30 juni is afgesloten, kwam uit op 91,7 miljoen dollar, een stijging van 16 procent in vergelijking met 78,8 miljoen aan opbrengsten een jaar daarvoor.
Specialisatie
Ross stak de afgelopen tijd veel geld in de ontwikkeling van consultancy- en verkoopactiviteiten in Europa. "Die investeringen betaalden zich snel uit", zegt Vohs. "Vooral in de laatste twee kwartalen zagen wij de opbrengsten in licentieverkoop en consultancy toenemen." In Europa verdiende Ross het meeste geld op de levensmiddelen- en tabaksmarkt.
Het streven van Vohs is erop gericht de kennis en ervaring die zijn bedrijf heeft opgedaan in de procesindustrie beter te verzilveren. Het vergroten van de naamsbekendheid, een verticale marktbenadering en productdifferentiatie moeten er in zijn ogen voor zorgen dat Ross uitgroeit tot een belangrijke speler op de markt van middelgrote, internationaal opererende ondernemingen. "Wie tegenwoordig een erp-oplossing zoekt, kan terecht bij vele aanbieders. Zichtbaarheid op de markt is daarom belangrijk, zeker omdat de grote leveranciers, zoals SAP, Baan, Oracle of Peoplesoft, de meeste aandacht opslurpen."
Wat Ross denkt voor te hebben op een bedrijf als SAP is een eenvoudiger implementatie én specialisatie. "In de procesindustrie, waar ruwe materialen worden verwerkt tot eindproducten, moeten fabrikanten bijvoorbeeld in staat zijn fouten in het productieproces snel op te sporen. Onze software is op dit soort situaties toegesneden." Vohs wil een verdere differentiatie aanbrengen in de procesindustrie om per sector te bekijken welke behoeften er leven en waarin beter geïnvesteerd moet worden. "Wij praten liever over de levensmiddelenindustrie, de chemische industrie, farmaceutische industrie en de staal- en metaalindustrie dan over dé procesindustrie."