Met een reuzenstap lijkt vrijwel de hele Nederlandse boekhandel onverwacht middenin het Internet-tijdperk beland, en dan bovendien niet halfslachtig. BoekNet (http://www.boeknet.nl ), de grootste Internet-boekhandel in Nederland, gaat samenwerken met de 1100 erkende Nederlandse boekhandels. Per 15 oktober komt daar ook nog eens CD-verkoop bij.
In geen enkel ander land bestaat een dergelijke samenwerking op deze schaal. In Duitsland biedt de site http://www.shop.de 427 aangesloten boekhandels; in de Verenigde Staten komt Worldshopping (http://www.worldshopping.com ) niet verder 74. De site biedt nu 150.000 titels, vele informatiepagina’s plus complete faciliteiten voor elektronische handel.
De kosten van de site met de uitbreidingen bedragen tot nu toe bijna twee miljoen gulden, aldus directeur Joost Bloemsma. Per week zet Boeknet nu zo’n 250.000 gulden om. Dagelijks melden zich ongeveer 4000 ‘echte’ bezoekers. Na de aankondiging van de uitbreiding vorige week verviervoudigde het bezoek. Bloemsma ziet een bezoekersaantal van 6 tot 7 miljoen per jaar over ongeveer 3 jaar als reëel.
Provider
Boeknet noemt zich ‘provider voor de boekhandel’ en streeft tevens naar de status van een informatieve ‘portal site’, ofwel een toegangspoort tot Internet. Het bedrijf heeft daartoe contacten met onder meer dagbladen en Medianet van VNU.
De site startte 2,5 jaar geleden en draait nu op 5 servers bij het bedrijf in Utrecht, terwijl uitgevers en adverteerders vanuit ongeveer 90 andere servers materiaal aanleveren. De programmatuur is zelf ontwikkeld. In de loop van volgend jaar moet het ook mogelijk worden de tekst van boeken te downloaden bijvoorbeeld voor gebruik in de nieuwe Amerikaanse portable electronic books, denkt Bloemsma.
Gesloten beurzen
Boeknet en de Boekverkopersbond hebben deze uitbreiding tot stand gebracht met gesloten beurzen. Voorzitter Karssen van de bond verwacht dat de samenwerking de overstap van boekhandelaren naar het net zal vereenvoudigen.
Zo’n 150 boekhandelaren hebben in hun winkels Internet-computers voor de klanten neergezet, maar slechts vijftig hebben een Internet- site. Een volgende stap kan zijn dat boekhandels hun voorraad – zoals die nu al bij het Centraal Boekhuis elektronisch bekend is – ook op de eigen sites gaan vermelden. Verder kunnen specialistische boekhandels volgens Karssen en Bloemsma ook profiteren van specialistische catalogi die op de Internetpagina’s beschikbaar zijn.
De concurrentie in virtueel boekenland neemt snel toe. Boeknet concurreert direct met buitenlandse online-boekverkopers zoals Proxis.be. Het bekende http://www.amazon.com en andere puur Engelstalige boekensites vormen geen bedreiging voor de Nederlandse boekwinkels, in tegenstelling tot CD-sites voor CD-handelaren. Binnenkort start echter de derde mediagroep ter wereld, het Duitse Bertelsmann, met een Nederlandse boekensite; het bedrijf bezit al de ECI, dat eveneens met een verkooppunt op Internet te vinden is.