De komende jaren is een investering van vierhonderd- tot 450 miljoen gulden in de politie-informatisering nodig. Waar men gemeenschappelijkheid als noodzaak beschouwt, moet die wettelijk vast komen te liggen, aldus Jelle Kuiper, korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland.
Bij de inrichting van de politiële informatievoorziening is onderscheid nodig tussen wat landelijk kan en wat regionaal moet.
De politieautomatisering kampt met versnippering. Diverse initiatieven moeten normering en afstemming tussen politieregio’s bevorderen. Een document van de Raad van Hoofdcommissarissen (‘ICT-convenant’) geeft aan naar welke ict-thema’s de gemeenschappelijke aandacht moet uitgaan.
Amsterdam onderschrijft dat ‘convenant’ niet, aldus Kuiper. Hij waarschuwt ervoor dat men als antwoord op de versnippering doorschiet naar een te grote uniformiteit. Hij wil gevrijwaard blijven van een bevoegd gezag dat het in eenvormigheid zoekt, en van ’techneuten’. "Ik voorspel dat alle systemen die nu nog op deze wijze ontwikkeld of afgeleverd worden, niet toereikend of zelfs disfunctioneel zullen blijken." Alles gelijk willen maken is volgens Kuiper vooral funest voor systemen in ondersteunende sectoren, systemen voor de bedrijfsvoering en ‘specifiek op regio’s toepasbare systemen’.
Kuiper pleit voor ‘één logische omgeving’, waarbinnen de politie opereert; ‘één netwerk met de daarop aangesloten computers en – zoals dat nu nog heet – telefooncentrales’. Het digitale mobiele communicatienetwerk voor spraak en data, waaraan politie, brandweer en ambulancediensten werken in het C2000-project, moet daarvan ‘integraal onderdeel’ uitmaken. Voorts bepleit hij één rekencentrum en één professionele omgeving voor systeemontwikkeling voor het primaire proces.
Wat gemeenschappelijk moet, verdient wettelijke vastlegging, aldus Kuiper. De bestaande politiestructuur biedt echter te weinig garantie om die gemeenschappelijkheid echt gestalte te geven. Met een investering van vierhonderd- tot 450 miljoen zijn de ideeën uit te voeren, meent Kuiper. "Als wij nu beginnen, kan het randvoorwaardelijke deel in 2003 gereed zijn." Zo’n traject zou ook de investering in C2000 (1,2 miljard) een effectiviteitsimpuls geven.