In een poging meer gebruikers te bereiken houdt SAP zich tegenwoordig niet langer alleen bezig met zijn kernactiviteit: enterprise resource planning. "We willen naast backoffice-applicaties, voortaan ook frontoffice software leveren", aldus topman Hasso Plattner tijdens de jaarlijkse gebruikersconferentie Sapphire, vorige week in Los Angeles.
Het Duitse erp-bedrijf presenteerde zeventien zogenoemde Solution Maps. Dit zijn pakketten met producten en diensten van SAP en zijn partners voor verschillende verticale markten. SAP meent dat het uiteindelijk tussen de 40 en de 90 procent van de functionaliteit per Solution Map kan leveren. Onderzoeksbureau Gartner Group meent dat het initiatief een ‘oprechte’ inspanning is de complexiteit en de verwarring te minimaliseren rond de integratie van verschillende applicaties voor een verticale markt te minimaliseren.
Prematuur
Gartner waarschuwt voor het premature stadium waarin de plannen van SAP zich bevinden: "Het moet als een visie en een lopend project beschouwd worden. Om succesvol te zijn, moeten grote dienstverleners de Solution Maps overnemen en ondersteunen. Deze bedrijven hanteren vaak hun eigen verticale oplossingen."
Met het klassieke erp-pakket R/3 bereikt SAP zo’n 10 tot 15 procent van alle medewerkers in een bedrijf. Voor en continue groei van de organisatie en de omzet nemen activiteiten op nieuwe markten toe. Leo Bras van SAP Nederland legt uit dat er interfaces in ontwikkeling zijn voor Groupware, telefoonsystemen en mobiele computers. Zo moeten grotere groepen medewerkers de R/3-software gaan gebruiken. Daarnaast ontwikkelt SAP software die buiten het domein van erp vallen, bijvoorbeeld sales force automation, de automatisering van verkoop.
R/3 ontsluiten
Op de Tech Ed-conferentie, een bijeenkomst voor technici die onlangs ook in Los Angeles plaatsvond, presenteerde SAP de nieuwe technologieën die de groei mogelijk moeten maken. Zo biedt het bedrijf Bapi’s (Business Application Programming Interfaces) die het R/3-systeem ontsluiten voor applicaties gebaseerd op Internet, Java, Corba en Dcom. "Die technologieën zijn alle vier even belangrijk voor SAP", verzekert Bras.
Vorig jaar was de vrijage tussen SAP en Microsoft nog het gesprek van de dag tijdens de Tech Ed. Dit jaar zet het bedrijf openheid hoog op de agenda. Het heeft de omvang en de macht om verschillende concurrerende bedrijven en technologieën aan zich te binden. SAP wil dan ook de standaard worden voor het automatiseren van bedrijfsprocessen – als ruggengraat waar applicaties en databases van derden op in kunnen pluggen.
Nieuwe ontwikkeltools
Belangrijk in deze strategie is de ontwikkeling van twee nieuwe ontwikkelhulpmiddelen, naast het bestaande SAP-hulpmiddel Abap. Met de eigen 4GL-tool kunnen software-objecten gebouwd worden voor R/3. Met de hulpmiddelen die nu in ontwikkeling zijn, kunnen objecten op basis Microsoft-technologie (Dcom) respectievelijk Java-technologie (Corba) gemaakt worden. Bras: "Het wordt mogelijk voor applicatie-ontwikkelaars die gebruikmaken van Oracle’s Developer/2000, om via zogenoemde proxies objecten, en dus bedrijfsprocessen, uit R/3 aan te roepen."