De Britse minister voor industrie, Peter Mandelson, heeft aangekondigd dat alle Britse overheidsinstellingen met ingang van 2001 90 procent van hun reguliere inkoop elektronisch moeten verrichten. Bovendien zal hij ertoe bijdragen dat de UK Europa’s ‘digitale laboratorium’ voor e-commerce wordt. In een reactie laat het Nederlandse ministerie van EZ weten extra te gaan investeren in Internet.
Mandelson hield zijn eerste grote speech sinds zijn aantreden als minister. Hij uitte meteen sterke kritiek op de houding van de Britse ondernemers. Deze zou te afwachtend zijn, terwijl bovendien eenderde van het Britse publiek sterke twijfels heeft over de voordelen van digitale technologie. Mandelson ziet voor de regering een voorname rol weggelegd in het scheppen van de juiste voorwaarden voor de ontwikkeling. Concurrentie, en niet regelgeving, lijkt hem de aangewezen weg. Hij beloofde wel snelle wetgeving om ondergeschikte problemen met encryptie en digitale handtekeningen op te lossen.
Verhoudingen veranderen
Het samenvallen van de opbloei van elektronische handel en de introductie van de euro zal de concurrentieverhoudingen in Europa volgens Mandelson aanzienlijk veranderen. "De euro en de nieuwe digitale economie zullen een schel, onthullend licht op niet-concurrerende bedrijven werpen." De Britse ondernemers hebben een goede startpositie, zo meent hij, om van de UK het Europese proefterrein voor digitale producten en diensten te maken, waardoor deze Britse bedrijven een leidinggevende plaats in de wereld kunnen innemen.
Gigaport
De Nederlandse overheid zal het inkoopbeleid van de Britten niet volgen, zo stelt een woordvoerder van EZ. Wel zal het ministerie zelf gaan investeren in de snelle Nederlandse Internet-2-toegang ofwel het Gigaport-project. Het gaat hier om een aanzienlijk bedrag van ‘enkele tientallen procenten’ van de geplande 250 miljoen gulden. Hoewel Nederland het Britse bod niet overtroeft, maakt minister Jorritsma volgens de woordvoerder van EZ met de investering in Internet-2 duidelijk hoezeer zij belang hecht aan een snelle verdere ontwikkeling van elektronische handel.
Wat het inkoopbeleid betreft, wijst de woordvoerder van EZ erop dat in Nederland overheidsdiensten decentraal bestellen, waardoor een algemene verplichting tot e-bestellen hem moeilijk te realiseren lijkt. De zegsman erkent wel dat de meeste overheidsdiensten al aangesloten zijn op Internet. Hij vreest voor de controle op een eventuele verplichting tot elektronisch bestellen, plus de verantwoordelijkheid voor de afhandeling. Minister Wijers’ ‘Actieplan voor de elektronische snelweg’ stelt uitdrukkelijk de voorbeeldwerking: ‘Een overheid die de toepassing van elektronisch zakendoen zelf in praktijk brengt, kan een aanzienlijke stimulans te weeg brengen.’