Veel bedrijven zijn bezig met de invoering van de euro. Tegelijkertijd moeten talloze organisaties de nodige aandacht besteden aan het jaar 2000-probleem. Hebben ze eigenlijk nog wel tijd en geld om IT in te zetten voor innovatieve doeleinden? Of wachten ze tot na het jaar 2000 en krijgen we dan te maken met een enorme inhaalslag?
Dat was de vraag waarover de juryleden van de Computable IT Award zich bogen. Toen ze aan de discussie begonnen, hadden ze onder leiding van voorzitter Theo Mulder al bijna twee uur vergaderd over de nominaties voor deze prestigieuze prijs die 29 oktober officieel wordt uitgereikt. Die lange vergadertijd had nauwelijks invloed op hun geestdrift om over de automatisering na het jaar 2000 te praten. Het bleek dat het onderwerp eenieder na aan het hart lag.
Voor sommigen was het maar helemaal de vraag of het invoeren van de euro en het oplossen van het jaar 2000-probleem een rem vormen op het innoverend vermogen van bedrijven. "Je ziet toch dat bedrijven de problemen oplossen door over te stappen op nieuwe programmatuur. Daarmee leggen ze de basis voor het gebruik van IT om bedrijfsprocessen te innoveren", aldus Willem Pelger van Berenschot. Voorzitter Mulder valt hem bij: "Ik ken veel voorbeelden van bedrijven, met name in de industriële sector, die het oplossen van het jaar 2000-probleem als een extra drukmiddel hebben aangegrepen om te innoveren. Overigens denk ik niet dat we het jaar 2000 als een duidelijke scheidslijn moeten zien. Misschien dat 2000 het jaar is waarin weinig innovaties zullen plaatsvinden, omdat bedrijven dan daadwerkelijk het jaar millennium-probleem moeten oplossen", aldus Mulder.
Weggeblazen
"Ik denk inderdaad dat er na het jaar 2000 nog veel hersteld moet worden en dat tal van organisaties met achterstallig onderhoud te maken krijgen. Toch kan niemand het zich veroorloven maar even te stoppen met innoveren. Dan ben je als bedrijf in deze concurrerende wereld zo weggeblazen. Ik denk dus dat kansrijke bedrijven zowel nu als na het jaar 2000 informatietechnologie inzetten om te innoveren en hun bedrijfsvoering te verbeteren. Want daar gaat het toch om", meent directielid Henk Broeders van Cap Gemini.
Ook Edo Roos Lindgreen, IT-auditor van Kpmg, is van oordeel dat het creatieve en innoverende bloed kruipt waar het niet gaan kan. "Bedrijven geven geld uit aan het oplossen van de bekende problemen en aan innovatie. Of dat ook na het jaar 2000 zal gebeuren, hangt af van de economische situatie. In ieder geval zullen ze na het jaar 2000 aandacht moeten schenken aan de beheeraspecten van de IT. Die worden nu sterk verwaarloosd", aldus Roos Lindgreen die voor zichzelf als beveiligingsexpert en auditor de komende jaren daarom bijzonder rooskleurig ziet.
Florissant
Jurylid Theo Schnitfink is in de dagelijkse praktijk werkzaam als vice-president bij Cambridge Technology Partners (CTR). Hij ziet de toekomst eveneens florissant in. Hoewel dat niet op alle terreinen van informatietechnologie het geval zal zijn. "We horen de eerste signalen uit Amerika dat er een kentering optreedt in de verkoop en implementatie van erp-pakketten. CTR implementeert dergelijke pakketten. Het ziet er naar uit dat veel aankopen zijn ingegeven door het jaar 2000. Je kunt zeggen dat daarmee dat probleem is opgelost. Nu zie je een druk vanuit de eindgebruikers ontstaan om met behulp van IT verder te innoveren. In dat opzicht denk ik niet dat het jaar 2000 een duidelijke scheidslijn aangeeft", zegt Schnitfink.
Innoveren
De druk van de eindgebruikers om te innoveren, is ook Ronald Tetteroo opgevallen. Hij is president van Infodjini en brengt het grootste deel van zijn tijd door in de Verenigde Staten. Hij constateert dat het in toenemende mate de eindgebruikers zijn die de IT-budgetten beheren. "Zij hebben meer oog voor de commerciële kansen die ze met IT kunnen creëren dan voor technische IT-problemen. Misschien dat ze na 2000 aanlopen tegen de inconsistente manier waarop gegevens in de informatiesystemen liggen opgeslagen en budgetten alloceren om dat probleem op te lossen", aldus Tetteroo.
De enige in het gezelschap die zegt enige hinder te ondervinden van de invoering van de euro en het jaar 2000-probleem is Monique Gerrets van Beute Pereira van der Kooij, een databasemarketingbureau uit Almere. "Ik zie dat organisaties in hun primaire processen wel innovatief bezig zijn en daarvoor geld beschikbaar stellen. Voor hun secundaire processen geven ze minder uit. Ondermeer voor databasemarketing", zegt Gerrets, die overigens grote verschillen tussen de bedrijven constateert. In haar klantenkring zitten ondernemingen die nu de meeste tijd en aandacht besteden aan het uitvoeren van ‘reparaties’, terwijl er ook bedrijven zijn die de problemen denken te hebben opgelost en volop aan innovatieve projecten werken.
Voorspellingen
Welbeschouwd is er iets vreemds aan de hand, is de constatering van Sander Heuting van het in IT gespecialiseerde marketingbureau MarkIt. Er liggen voorspellingen klaar dat de invoering van de euro en het oplossen van het jaar 2000-probleem in Nederland zo’n 25 miljard gulden gaat kosten. Desondanks zijn er nog voldoende mensen voorhanden om voor die werkzaamheden te worden ingezet. Betekent dit dat de problemen worden overschat (door marktvorsers) of onderschat (door de IT-managers)? De tijd zal het leren, want terwijl aan de ene kant veel energie wordt gespendeerd aan het oplossen van hele basale en banale vraagstukken, zijn heel veel organisaties aan de andere kant bezig met zeer innovatieve projecten. Volgens Theo Schnitfink zijn met name op het terrein van elektronische handel de komende maanden veel aankondigingen te verwachten. "We mogen blij zijn dat de invoering van de euro en het jaar 2000-probleem zich voordoen in een periode van economische hoogconjunctuur", aldus Edo Roos Lindgreen.