Erp-leverancier Baan Company heeft een verstrekkende overeenkomst gesloten met het Israëlische Top Tier Software. De navigatiesoftware van dit bedrijf wordt standaard meegeleverd in een bundel bij de erp-software van Baan. Top Tier claimt dat gebruikers 60 tot 80 procent minder tijd kwijt zijn met het afhandelen van transacties, omdat ze flexibel relaties tussen gegevens kunnen leggen en niet gebonden zijn aan van te voren gedefinieerde structuren.
Met de Baan Data Navigator Plus, zoals Top Tier zijn nieuwste product noemt, kunnen de relaties tussen uiteenlopende gegevenstypen flexibel zichtbaar worden gemaakt. De onderliggende technologie draagt de naam ‘hyperrelational’ en verwijst naar het principe van hypertext. Middels drag-and-drop kunnen gegevens(typen) als ‘klant’ en ‘order’ op elkaar worden gelegd, waarna het systeem automatisch de relaties weergeeft: de orders die de betreffende klant in bestelling heeft. De oem-overeenkomst tussen beide softwarebedrijven levert Top Tier jaarlijks een vast bedrag op.
Onafhankelijk
Vorig jaar nam Vanenburg Ventures, dat toen nog Baan Investment heette, al een minderheidsbelang van 14 miljoen dollar in de Israëlische hightech-firma. Volgens Gil Perez, vice-president bij Top Tier, was het Baans oorspronkelijke bedoeling om het bedrijf te kopen. "Het begon als een gewoon verkoopgesprek. De onderhandelingen veranderden snel van toon toen Jan Baan vroeg hoeveel we ervoor wilden hebben. ‘Waarvoor?’, vroegen wij. ‘Voor het bedrijf!’, vervolgde Baan." Top Tier koos er echter voor om onafhankelijk te blijven.
Baan Investment stimuleerde de verdere ontwikkeling van het bedrijf en Baan Company paste vanaf dat moment, voor een beperkt aantal gebruikerssessies, de navigatietechnologie toe in versie IVc. "Die beperkte versie van Baan Data Navigator was een teaser en bleek achteraf gezien een fout. We zijn niet duidelijk genoeg geweest in de mogelijkheden van de technologie", zo blikt Perez terug.
De huidige overeenkomst heeft niet alleen betrekking op de erp-software, maar ook op de Olap-, verkoop-, financiële- en supply-chain-software. "We hebben een aantal typische gebruikersscenario’s bekeken. Bij het afhandelen van transacties kunnen gebruikers 60 tot 80 procent van hun tijd besparen. Als een klant belt, moet een Baan-gebruikers flexibel naar informatie in het systeem kunnen zoeken", aldus Perez.
Alle gegevensbronnen
De Israëlische technologie is niet alleen bruikbaar binnen de Baan-omgeving. Met het ontwikkelproduct Top Tier Suite kunnen alle gegevensbronnen die het Odbc-interface (Open DataBase Connectivity) ondersteunen aan elkaar geknoopt worden. Gebruikers kunnen dan relaties leggen tussen gegevens uit verschillende systemen. Zo heeft Top Tier voor Universal Studios in Hollywood een applicatie gebouwd waar vier verschillende databases, onder andere van IBM en Sybase, aan ten grondslag liggen. Reclamebureaus kunnen via Internet stukjes film bekijken, zoeken naar bijbehorende acteurs, regisseurs, marketinggegevens, etcetera. Het zoekpad ligt daarbij niet vast, maar wordt door de gebruikers bepaald.
Momenteel is Top Tier bezig met het uitbreiden van zijn aanwezigheid in Europa. Naast het bestaande kantoor in het Verenigd Koninkrijk werkt het bedrijf onder leiding van Fred Peters aan het op poten zetten van een Nederlandse vestiging. Peters deed eerder dit jaar hetzelfde voor Dynasty Technology.
Cosa vervangt Baan Workflow
Baan neemt voor een onbekend bedrag het werkstroompakket Cosa over van Cosa Solutions Standardsoftware. Ook de twintig ontwikkelaars komen in dienst van Baan. Het ligt in de bedoeling de Cosa workflow engine te integreren in de Baan-software en de modelleringsomgeving Dem-se. Daarmee staakt de erp-leverancier de verdere ontwikkeling van de eigen Baan Workflow. Eind dit jaar zal Cosa in Baan ERP zijn geïntegreerd.
Baan noemt Cosa een ‘marktbewezen’ product, waarvan de architectuur goed past binnen de ‘componentware’ strategie van het bedrijf. Bovendien heeft Cosa een indrukwekkende klantenkring. Wereldwijd zijn tienduizend werkplekken met Cosa operationeel, terwijl er 25 duizend in de contractuele pijplijn zitten. In Nederland gebruiken ondermeer ABN Amro, Belastingdienst, ABP, Zilveren Kruis, Nationale Nederlanden, ING Bank en het ministerie van Defensie het werkstroompakket.
Het restant van Cosa Solutions Standardsoftware blijft bestaan als een verkoop- en marketingorganisatie voor de niet erp-markt en deelt via royalty- en licentie-overeenkomsten mee in de omzet die Baan weet te genereren.