KPN Telecom voert gesprekken met de Haagse Hogeschool over een samenwerking. Dit bevestigde algemeen directeur C. van Loon van de sector Informatica aan dit opleidingsinstituut. Het doel is tot een constructie te komen waarbij studenten werkervaring kunnen opdoen bij het telecombedrijf. Ook Worldcom en Dutchtone tonen interesse.
Van Loon was als spreker door de gemeente Den Haag uitgenodigd voor een conferentie in de Nieuwe Kerk over telecom. Vanaf het spreekgestoelte sprak de directeur zijn verbazing uit over het feit dat vanuit de telecomwereld amper initiatieven komen tot samenwerking met de hogeschool. In de IT-branche gaan immers steeds meer ondernemingen over tot dit soort samenwerkingsconstructies met opleiders waarbij studenten een aantal dagen per week bij de bedrijven werken. Op deze manier trachten ze een oplossing te vinden voor de krapte op de arbeidsmarkt. Zo zijn CMG, Iquip en Randstad Automatiseringsdiensten onlangs een duale hbo-opleiding gestart met de Haagse Hogeschool en opleidingsinstituut Global Knowledge Network. Op de nieuwe Informatica-opleiding in Almere voorzien elf automatiseringsbedrijven de studenten van praktijkopdrachten en leraren.
Contacten
Aangezien de telecomwereld eveneens kampt met moeilijkheden bij het vinden van personeel, ligt het voor de hand dat ook zij contact opnemen met de hogescholen. Volgens Van Loon gebeurt dit slecht in heel beperkte mate. Een oorzaak zou kunnen zijn dat bedrijven als Worldcom en Dutchtone nu pas echt werk gaan maken van massale werving. De oproep van de directeur was niet aan dovemansoren gericht. Jack Simons, directeur Human Resources bij Dutchtone, maakte na afloop meteen een afspraak met Van Loon. Dit consortium van ABN Amro, Rabobank en France Telecom beschikt nu over driehonderd werknemers en wil tot het jaar 2000 uitgroeien naar een bestand van duizend personeelsleden.
Problemen
Ook Worldcom-directeur Frans van Belle meldde zich na afloop bij Van Loon. De Nederlandse vestiging van dit Amerikaanse telecombedrijf maakt een enorme groei door. Mede door de vestiging van het International Customer Service Center en het Pan European Control Center in Amsterdam, moet Worldcom voor het einde van 1999 uitbreiden van dertig naar duizend werknemers. "U zult begrijpen wat voor een problemen dit oplevert", zei Van Belle tijdens het Haagse congres. "Het is enorm moeilijk om geschikt personeel te vinden." Van Belle noemde de situatie op de arbeidsmarkt een van de grootste problemen waarmee zijn onderneming kampt bij het uitrollen van het netwerk. De directeur hoopt dat de Technische Universiteiten en hogescholen speciale studieprogramma’s ontwikkelen die voorzien in de personeelsbehoefte onder telecombedrijven.
Vraagtekens
A. van der Gaag, directeur van uitzendorganisatie Vedior Nederland en bestuurslid van de Algemene Bond Uitzendondernemingen, plaatste vraagtekens bij de discussie over de krappe arbeidsmarkt. "Hoezo personeelstekort", vroeg hij zich af. "Meer dan een miljoen Nederlanders zijn niet actief op de arbeidsmarkt. Tekorten en overschotten op de arbeidsmarkt zijn problemen van alle tijden. In de tijden dat het werkloosheidspercentage in Nederland groter was dan ooit, hadden we nog de grootste moeite om die ene schoonmaker te vinden", aldus Van der Gaag. De directeur ziet een grote rol weggelegd voor de uitzendorganisaties bij het bemiddelen van de groepen inactieven.
Van der Gaag rekende zijn toehoorders uit de telecomindustrie voor dat deze sector in Nederland een omzet vertegenwoordigt van ruim zestien miljard gulden. De branche neemt op dit moment 1,4 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland voor zijn rekening, maar dit percentage groeit snel. Momenteel telt de telecomsector 106 bedrijven met meer dan tien werknemers. De gemeente Den Haag wil in ieder geval profiteren van deze groeimarkt. Wethouder G. Verkerk van Economische Zaken presenteerde Den Haag tijdens het congres als telecomcity. Volgens Verkerk is de regentenstad met zijn ambassades en internationale bedrijven uitermate geschikt als vestigingsplaats voor ondernemingen uit de telecombranche.
Nieuw duaal opleidingsprogramma’s CMG
CMG breidt de samenwerking met hogescholen en universiteiten flink uit. De onderneming start een duaal opleidingsprogramma voor MBO-I afgestudeerden. De deelnemers gaan twee avonden per week studeren aan de Hogeschool Rotterdam en zullen vier dagen per week werken bij de IT-onderneming. Volgens CMG biedt de combinatie van werk en studie enerzijds de mogelijkheid mbo’ers hoger te scholen en anderzijds kan de onderneming enkele technische specialisten alvast inzetten. De mbo’ers gaan in eerste instantie werken op helpdesks. "Maar het pas niet in onze bedrijfscultuur dat iemand lange tijd op een dergelijke plek zit. Daarom worden ze opgeleid om door te groeien", zegt Jaap Zwaan, verantwoordelijk voor werving en selectie bij CMG. De werving van de mbo’ers is inmiddels begonnen.
CMG beoogt tegemoet te komen aan zowel de vraag van haar klanten als de ambitie van jonge IT’ers, licht de onderneming toe. De pilot richt zich in eerste instantie op de regio Rotterdam. De geselecteerde deelnemers treden in dienst bij CMG. De opleiding duurt drie jaar.
De onderneming wil dit traject binnen afzienbare tijd aansluiten op het reeds bestaande College Class, de samenwerking met de Haagse Hogeschool. Deze constructie richt zich op vwo’ers, die een hbo-opleiding willen volgen.
Vorige week is de University Class van CMG van start gegaan. Dit is een opleiding voor afgestudeerde hbo’ers of academici uit andere richtingen. De deelnemers studeren een dag per week aan de Rijksuniversiteit Leiden en werken vier dagen bij CMG.