Het jaar 2000-probleem heeft het Nederlandse Techforce geen windeieren gelegd. Millenniumoplossingen gebaseerd op de Cosmos-technologie, waarbij software tot op het bot wordt ontleedt, vinden aftrek bij grote bedrijven als ABN Amro, American Express, MCI en Boeing. Bij de vliegtuigfabrikant zorgt Techforce ook voor de integratie van bestaande systemen met de erp-software van Baan.
De Cosmos-technologie is voortgekomen uit een door de Europese Commissie gesubsidieerd Esprit-project waarbij men onderzocht hoe industriële kwaliteitszorg kan worden toepast in de bouw en onderhoud van software. Techforce was een van de partners. Dit in 1987 in Leiden opgerichte technologiebedrijf werkte het concept verder uit tot de commerciële productlijn Cosmos. "Wij bieden analyse- en conversietools aan, waarmee we inzicht bieden in de opbouw van de software en aanpassingen makkelijk kunnen doorvoeren", zegt directeur Fred Hirdes. "Kwaliteit en onderhoudbaarheid van systemen kunnen daarmee worden verhoogd".
Moderner niveau
De oplossingen zijn gebaseerd op een objectgeoriënteerde re-engineering-methode. Hierbij vertaalt Techforce de oorspronkelijke programmacode in objecten die in een object repository worden opgeslagen. Onderlinge verbindingen worden grafisch zichtbaar gemaakt. Programmeurs krijgen op deze manier weer inzicht in de opbouw van de programmatuur en kunnen de software dan bijvoorbeeld naar een moderner niveau tillen, zoals C++, Java of Oracle-systemen.
Sprong voorwaarts
Het millenniumprobleem zorgde voor de grote sprong voorwaarts voor Techforce. "Die problematiek is in feite een afgeleide van de problemen waar we normaal onze hulpmiddelen voor inzetten", zegt Hirdes. "Wij kunnen aangeven hoe de ‘spaghetti’ in elkaar steekt: wij brengen de regels code in kaart en geven via een code-analyse aan waar zich eventuele moeilijkheden bevinden." In 1994 presenteerde Techforce zijn Cosmos2000-oplossing. Het product sloeg aan en wordt inmiddels gebruikt door ondermeer Cap Gemini, Triloc, Siemens Nixdorf en DTO. Begin dit jaar bracht het bedrijf een versie op de markt waarmee ook Assembler kan worden aangepakt. Volgens Techforce ondersteunen de meeste Jaar 2000-oplossingen wel Cobol en RPG, maar weten ze met de mainframe-programmeertaal Assembler vaak geen raad. Daardoor moeten bedrijven handmatig miljoenen regels Assembler-code nakijken en eventueel aanpassen. Behalve Cobol, RPG en Assembler ondersteunt Cosmos2000 de talen PL/1, ADS, Natural en JCL en diverse platformen. Techforce verwacht ook veel opbrengsten te halen uit de euro-problematiek. Daarvoor heeft het een nieuw product op de markt gezet: de Cosmos Euro Workbench, om euro-conversies uit te voeren.
Niet gerust
Hirdes is overigens niet gerust op de goede afloop van het millenniumprobleem. "De duivel zit ‘em in de details. Ik maak mij bijvoorbeeld zorgen over al die toeleveranciers. Hebben zij hun zaakjes wel onder controle? Daarbij is het probleem wereldwijd te omvangrijk en is er te weinig coördinatie. Wanneer men aan het oplossen van het probleem begint, blijkt het veel ingewikkelder te zijn dan gedacht. Overheden lopen bijvoorbeeld hopeloos achter. Grote bedrijven, zoals Boeing en General Motors, kennen tientallen IT-afdelingen over de hele wereld. Die zijn vaak eigenwijs en vinden dan opnieuw het wiel uit."
Oversteek
Via het Amerikaanse softwarebedrijf Compuware, dat belangstelling toonde voor het gebruik van de hulpmiddelen van Techforce, maakte het bedrijf de oversteek naar de Verenigde Staten. Hirdes: "Compuware heeft met behulp van Cosmos een aantal millennium-fabrieken ingericht waarmee ze standaard- en op maat gemaakte Jaar 2000-oplossingen uitvoeren. Zo voerde het softwarebedrijf voor American Express een Cosmos-oplossing uit voor het millenniumbestendig maken van hun transactiesoftware en database voor creditcards." In de Verenigde Staten kwam Techforce in contact met Boeing, waar Baan erp-software aan levert. Om bestaande systemen met de software van Baan te integreren, wil Boeing gebruikmaken van de Cosmos-technologie. "Weliswaar worden veel oude maatwerksystemen vervangen, maar nog veel meer systemen blijven gehandhaafd", vertelt Hirdes. "Sommige daarvan moeten met de Baan-software integreren, maar worden tevens radicaal veranderd via een bpr-aanpak. Boeing wil met Techforce door middel van prototyping een Cosmos-oplossing bouwen waarmee integratie mogelijk is."
Nieuwe naam
Omdat internationaal meerdere bedrijven onder de namen Techforce of Cosmos bekend staan – heet het gehele bedrijf vanaf 1 oktober Emendo Software Group. Sommige productnamen blijven wel de naam Cosmos houden. Bij het bedrijf werken nu zo’n 65 medewerkers, waarvan 45 in Nederland, 15 in de Verenigde Staten en 5 in Spanje.