De arbeidsvoorwaarden -en omstandigheden bij de Nederlandse callcenters laten nog veel te wensen over. Dit concludeert Dienstenbond CNV. De meeste werknemers hebben een tijdelijk contract en van collectieve arbeidsovereenkomsten is vrijwel geen sprake.
De vakorganisatie heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar de werkomstandigheden in de callcenters. De resultaten van dit rapport, ‘Werknemers aan de lijn‘, stellen de CNV allerminst gerust. Volgens bestuurder John Koudys heeft slechts 59 procent van de eigen medewerkers bij callcenters een vast dienstverband. "Het restant wordt vervuld door medewerkers met een tijdelijk- of oproepcontract. Er werken evenveel uitzendkrachten als eigen medewerkers in de centra."
Bij het merendeel van de callcenters ontbreekt een cao of ondernemingsraad. Slechts 14 procent volgt vrijwillig een collectieve overeenkomst. Daarnaast valt het op dat deze sector een erg groot personeelsverloop kent.
Banengroei
Directeur A. van der Gaag van uitzendorganisatie Vedior zei tijdens een Telecomcongres in Den Haag dat de arbeidsvoorwaarden bij de callcenters meestal slecht zijn. De banengroei binnen deze sector is wel enorm. Volgens Van der Gaag kampt 70 procent van de centra met personeelstekort. "Deze branche groeit als kool. We kunnen groepen mensen tegelijk aan een baan bij callcenters helpen." De CNV verwacht dat er in het jaar 2000 ongeveer honderdduizend banen in callcenters bestaan. Aangezien het meestal om deeltijdfuncties gaat – Van der Gaag schat dat meer dan 70 procent van de mensen in deeltijd werkt – is het aantal werknemers nog groter dan genoemde honderdduizend. "Zowel door de groei van de sector als door het verloop zijn er structureel veel vacatures te vervullen", aldus Koudys. Ongeveer 70 procent van de werknemers is vrouw.
Slecht imago
Op basis van de onderzoeksgegevens heeft Dienstenbond CNV een aantal agendapunten voor de toekomst opgesteld. Met name het imago van de branche staat hoog op de lijst. "Veel bedrijven hebben moeite om geschikte medewerkers te vinden. Oplossingen moeten daarom worden gezocht in verbetering van het imago van de sector, betere opleidingstrajecten en loopbaanmogelijkheden en een betere beloning. In veel callcenters ontbreekt een professioneel personeelsbeleid. Op het gebied van arbeidsomstandigheden, pensioen en medezeggenschap is doorgaans weinig geregeld. Doordat cao’s voor de sector ontbreken, ontstaat niet alleen ongelijkheid in arbeidsvoorwaarden, maar ontstaan ook scheve concurrentieverhoudingen. Zowel de werkgever als de werknemer hebben er dus belang bij om tot een collectieve regeling van arbeidsvoorwaarden te komen", aldus Koudys. CNV tracht momenteel gesprekken hierover met werkgevers van de grond te krijgen.