G&D Software noemt zich tegenwoordig geen detacheerder meer, maar dienstverlener. Het Rotterdamse IT-bedrijf heeft drie diensten voor IT-beheer opgezet: Oscar, voor het beheer van werkplekken, Regis, voor het beheer van applicaties en Spirits voor het verlenen van advies. Vooral van het concept Oscar heeft men hoge verwachtingen. Hierbij zet het de dagelijkse werkplekactiviteiten op ‘film’.
Gimbrère & Dohmen maakte ooit ook deel uit van Volmac (en later Cap Volmac) en is inmiddels een dochtermaatschappij van Cap Gemini met vestigingen in Rotterdam, Amersfoort en Groningen. Het middelgrote IT-bedrijf met zo’n vierhonderd medewerkers heeft een omzet rond de zeventig miljoen gulden.
"Door het toenemend gebruik van maatwerkapplicaties en PC-lan-omgevingen stijgen de kosten van beheer", constateert Jan van Dijk, directeur van G&D Software. "Maar hoewel de kosten een niet onbelangrijke factor vormen, spelen stabiliteit en continuïteit een doorslaggevender rol bij de beslissing van het management om het beheer van de werkplek uit te besteden. Door de toegenomen functionaliteit worden organisaties steeds afhankelijker van hun PC-omgeving."
Instabiel
"De ontwikkeling van PC’s is heel snel gegaan", vervolgt de G&D-directeur. "Daardoor werken software-oplossingen en hulpmiddelen vaak niet goed met elkaar. Hetzelfde zag je jaren geleden gebeuren in de mainframe-omgeving. Bovendien ontstaat er veel instabiliteit in een PC-lan-omgeving doordat de vele programma’s met elkaar overweg moeten kunnen. Windows NT bijvoorbeeld heeft 20.000 mogelijke instellingen. Andere systemen hebben weer duizenden andere instellingen en dat alles moet met elkaar praten. Dat kan conflicteren."
Problemen ontstaan echter niet alleen door grote systemen. Ook massaal geïnstalleerde screensavers, spelletjes, planningsoftware, virusscanners en routeplanners verhogen de instabiliteit doordat ze allerlei parameters in ondermeer het interne geheugen overschrijven, waarschuwt Van Dijk.
Standaardiseren
Volgens Gartner kost het beheer van een werkplek gemiddeld 20.000 gulden, inclusief de tijd die verloren gaat aan storingen en het zelf oplossen daarvan. Tweederde daarvan zijn personeelskosten, zowel loonkosten als kosten veroorzaakt door productieverlies wanneer iets aan de apparatuur stuk is. "Door het standaardiseren van het beheer kun je de kosten sterk beperken en krijgt de gebruiker een stabiel systeem," zegt Van Dijk. Zijn bedrijf heeft drie dienstverlenende concepten opgezet waarmee het dit uitgangspunt uitdraagt: ‘Oscar’ (het beheer van werkplekken), ‘Regis’ (het beheer van applicaties) en ‘Spirits’ (adviesverlening). Vooral met Oscar denkt G&D hoge ogen te gooien. Bij dit concept draait het om twee onderdelen: het opstellen van een repository met gegevens over de hard- en software, en het maken van een zogeheten ‘film’. De repository is een objectgeoriënteerde database waarin een model van de IT-structuur en gebruikersprofielen bij een klant zijn opgenomen. Met behulp van scanningtools en analyseprogrammatuur stelt G&D vast waar conflicten tussen applicaties of tussen hard- en software kunnen ontstaan en wat aangepast moet worden. Het komt ook voor dat er illegale software wordt ontdekt of dat er applicaties op de PC blijken te staan die daar volgens de gebruikersprofielen niet horen.
Daarnaast voert de beheerspecialist een simulatie uit, waarbij het dagelijks werk van een gebruiker met behulp van speciale software wordt geregistreerd en opgeslagen als films. Zo’n film is bedoeld als een extra test. G&D legt de simulatie vast op een PC en kan het later opnieuw raadplegen wanneer nieuwe versies of applicaties bij de klant worden geïmplementeerd.
Hooggespannen
G&D Software pretendeert dus met Oscar, voordat de overname van het beheer plaatsvindt, alle IT-voetangels en -klemmen uit de werkplek te halen. "Daardoor valt een deel van de technische kosten weg en kan het beheer met minder personeel worden uitgevoerd", zegt Jan van Dijk. "Het beheer wordt op die manier goedkoper en er is meer aandacht voor functionele gebruikersondersteuning." De verwachtingen over het succes van Oscar zijn hooggespannen. Volgens Van Dijk slaat het concept aan. "Wij hebben iets in handen dat meer verdiend dan alleen de Nederlandse markt. Samen met Cap Gemini onderzoeken we of er voor Oscar ook internationale belangstelling bestaat."
Uitnutten
Met de drie nieuwe dienstverlenende concepten concurreert G&D Software in de Benelux met Getronics, Internoc en – saillant genoeg – met Information Systems Management, de beheertak van Cap Gemini. Eind 1999 wil G&D Software 50.000 werkplekken in beheer hebben. Het bedrijf tracht vooralsnog opdrachten bij bestaande klanten en relaties binnen te halen uit de overheid, de financiële wereld en het transportwezen. Het ambieert geen sterke positie in de industrie en voert geen beheerwerkzaamheden voor erp-pakketten uit.
Het bedrijf heeft vorig jaar veel geld gestoken in een herstructurering van een detacherings- naar een dienstenorganisatie. "Wij moeten ons veel meer op de klant richten en daarvoor de kennis binnen onze organisatie gebruiken. Vroeger stond het uitnutten van de individuele kwaliteit van de medewerker centraal. Tegenwoordig eisen klanten van ons dat wij dichter bij hen komen staan en kritisch met ze meedenken over waar ze behoefte aan hebben."