Detacheringsbedrijf Inzet & Instroom (I&I) heeft 105 millenniumstudenten ondergebracht bij het bedrijfsleven en de overheid. Dit is een opmerkelijke prestatie, omdat het Millennium Platform duizenden geworven specialisten niet kan plaatsen. I&I zal het studentenproject volgend jaar voortzetten.
I&I trok in het voorjaar de aandacht van de media met een wervingscampagne onder studenten die hun universitaire loopbaan nog niet hadden voltooid. Het Goudse bedrijf stelde een beloning van tachtigduizend gulden en een OV-jaarkaart ter beschikking voor studenten die hun academische activiteiten wilden onderbreken om zich een jaar lang te wijden aan het oplossen van het Jaar 2000-probleem. De beloning bestaat uit een bruto-maandsalaris van vierduizend gulden en drie bonussen. De laatste bonus van achtduizend gulden ontvangen de deelnemers pas als ze zich voor het volgend studiejaar wederom aanmelden bij de universiteit.
Millennium Platform
Het detacheringsbedrijf ontving ongeveer 350 sollicitatiebrieven. I&I nodigde 150 kandidaten uit voor een gesprek. Uiteindelijk leverde de selectieprocedure 105 nieuwe millenniumspecialisten op, allen derdejaarsstudenten. De geselecteerde mensen volgen een opleiding van tien weken in het opleidingsinstituut van I&I.
De detacheerder plaatste de deelnemers schijnbaar moeiteloos bij bedrijven en overheidsorganen. En dat terwijl het Millennium Platform duizenden geworven specialisten in de wachtkamer heeft gezet omdat de vraag uit het bedrijfsleven achterblijft. "Wij begrijpen de problemen van het Platform niet", zegt Wim Wijting van I&I. "We hadden nog veel meer mensen kunnen aanleveren."
Gevraagd naar de reden voor dit opmerkelijke verschil in ervaring, reageert Wijting voorzichtig. "Misschien heeft het te maken met het verschil in opleidingsniveau", zegt hij. I&I werkt met studenten die een technische of econometrie-opleiding volgen. Deze mensen kunnen na een korte opleiding aan de slag. Het Millennium Platform werft tevens mensen met een geheel andere achtergrond. Wijting geeft aan dat de onderneming contact heeft gezocht met het Millennium Platform, maar dat er geen reactie is binnengekomen.
Geld
Volgens Wijting melden studenten zich aan om hun kennis in de praktijk te brengen en gaat het ze niet om het geld. Maar Richard Hoogenboom, student Informatica en nu via I&I werkzaam bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, beweert het tegendeel. "Ik doe dit voor het geld", aldus de 23-jarige student. "Ik verwacht dat ik meer tijd nodig heb voor mijn studie. Het geld dat ik nu verdien kan ik mooi gebruiken om dit te betalen. Natuurlijk is de werkervaring die ik nu opdoe altijd welkom."
Hoogenboom kijkt bij het ministerie applicaties na en test of ze millenniumbestendig zijn. "Millenniumwerkzaamheden kunnen erg vervelend zijn. Dat is wat mij betreft niet het geval. Ik ben geen Cobolkrasser."
De student zal zeker zijn studie afronden. "Ik hoef nog niet zo nodig te werken. Toen ik mijn studie aan de HTS had afgerond, ontving ik enorm veel aanbiedingen van bedrijven om te komen werken. Ik had vijftien centimeter dikke stapel brieven. Ik ben niet ingegaan op deze aanbiedingen. Waarom zou ik het nu dan wel doen?"
Voortzetten
I&I zet de succesformule voort en gaat ook volgend jaar studenten werven voor het millenniumprobleem. "Er zijn nog heel veel mensen nodig. Ook na de eeuwwisseling is er werk genoeg voor de Jaar 2000-specialisten", aldus Wijting. De volgende lichting zal wel minder gaan verdienen. De onderneming heeft tevens besloten de komende jaren een I&I praktijkjaar te verzorgen voor honderd geselecteerde studenten met IT-kennis door hun studie.