De nieuwe hbo-opleiding Information Engineering in Almere gaat maandag van start. In totaal zullen rond de honderd studenten de lessen gaan volgen. Het instituut trekt niet alleen studenten aan, maar dient ook als lokaas voor nieuwe automatiseringsbedrijven in Almere. De gemeente bouwt hiervoor een ICT-centrum.
Voorlopig is het nieuwe instituut ondergebracht in een tijdelijk gebouw aan het Stationsplein. Almere bouwt nog aan een zakencentrum in de stad. De hogeschool gaat deel uitmaken van dit centrum, dat over ongeveer twee jaar gereed zal zijn. Het gebouw biedt tevens ruimte aan elf IT-bedrijven die de opleiding ondersteunen. "We werken nauw samen met deze ondernemingen", zegt Petra van der Peijl van de Hogeschool van Amsterdam, een van de initiatiefnemers van het instituut. "Ze leveren stageplaatsen en docenten; het belangrijkste is dat ze praktijkcasus geven. Op het instituut zullen de studenten, net als op de Hogeschool van Amsterdam, meer dan de helft van hun tijd besteden aan praktijkopdrachten. We denken dat ze op deze manier meer leren." De kans is zeer groot dat de studenten na de opleiding aan de slag gaan bij een van de ondersteunende bedrijven.
Bedrijven werven
De gemeente Almere werft momenteel ICT-bedrijven. "Tot nu toe zijn de reacties zeer positief", zegt een woordvoerster van de gemeente. Het nieuwe zakencentrum in de stad zal veel voordelen bieden voor de bedrijven. Het is de bedoeling dat de ondernemingen, waaronder starters, een aantal faciliteiten zullen delen, zoals netwerken, secretariaat en apparatuur. Almere verwacht dat de werkgelegenheid in de gemeente als gevolg van de vestiging van ICT-bedrijven flink zal toenemen. De stad telt momenteel ongeveer 150 ondernemingen in de automatiseringsbranche.
Pioniers
De initiatiefnemers, de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Holland, nemen een deel van de kosten voor hun rekening. Almere gebruikt tevens een subsidie van de Europese Unie, bedoeld voor de ontwikkeling van de provincie Flevoland, voor de bekostiging van de hogeschool. De eerste lessen gaan dan wel van start, het instituut bevindt zich duidelijk in een pioniersituatie. "De gemeente heeft nog niet helemaal de huisvesting voor de studenten in orde gemaakt. Ook gaan we met nieuwe docenten en een nieuw programma werken. De studenten gaan dit zeker merken", aldus Van der Peijl.
De hogeschool gaat de studenten opleiden om nieuwe technologieën te vertalen in bedrijfsoplossingen. Hierbij gaat veel aandacht uit naar communicatie en bedrijfskunde. Op deze manier verwacht de hogeschool in te spelen op de toenemende vraag uit het bedrijfsleven naar automatiseerders die technologische kennis kunnen combineren bedrijfskundig inzicht. De opleiding bestaat uit een aantal hoofdvakken. Het rooster zal telkens veranderen, afhankelijk van de behoefte.