De Linux-gemeenschap is in rep en roer door de oprichting van de Linux Standards Association (LSA http://www.linuxstandards.org/). Deze organisatie is een initiatief van de Amerikaanse softwarebedrijven Innovative Logic en NC Laboratories die daarmee de ontwikkeling van het freeware besturingssysteem willen sturen. Dit stuit op grote weerstand van Linux-gebruikers die hierin pogingen zien Linux aan banden te leggen en daar aan te verdienen.
Bekende Linux-distributeurs als Red Hat Software en Caldera zijn vooralsnog niet betrokken bij de oprichting van de LSA. Verder staan Innovative Logic en NC Laboratories bepaald niet bekend als ontwikkelaars van het freeware besturingssysteem. Andere standaardisatiepogingen, zoals het Linux Standards Body (LSB) en de Linux Compatibility Standard (LCS), die nu lopen, vallen meer in de smaak bij de wereldwijde Linux-aanhang. Die projecten, opgezet door organisaties als Red Hat en Debian, zijn namelijk geheel open en vereisen geen inschrijvingsgeld.
Commercieel
De kritiek op de LSA spitst zich toe op de vermeende commerciële intenties van die organisatie, bijvoorbeeld te vinden in de lidmaatschapsconstructie. Alle geïnteresseerden kunnen lid worden, waarbij verlenging van dat lidmaatschap door de LSA wordt verleend. Stemrecht is alleen voorbehouden aan betalende leden. Bovendien hebben alleen de oprichters veto-rechten. De LSA brengt hier echter tegenin dat een veto ontkracht wordt als tweederde van de leden tegen stemt. "Wij willen absoluut geen standaarden opdringen aan onze leden", verklaart president Michael McLagan van de LSA. Tot nog toe heeft zijn instelling één lid: softwarefirma Unitrends.
De Linux-wereld blijft echter in beroering, ondermeer door bepalingen van de LSA dat die het ‘intellectueel auteursrecht’ verkrijgt voor alle veranderingen aan de Linux-kernel. De gehekelde organisatie beweert zelf dat het initiatief louter tot doel heeft de ontwikkeling van Linux te bevorderen. Auteursrechten zijn eenvoudigweg nodig om tot standaarden te kunnen komen, aldus McLagan. Zijn organisatie wil ook een keurmerk en bijbehorende tests invoeren die producten het stempel ‘LSA approved’ moet opleveren. Critici vrezen echter voor het vastketenen van Linux en gebruikers aan één bepaalde leverancier. Sommigen verwijzen zelfs naar de manier waarop Microsoft omgaat met de standaard voor Sun Microsystems’ Java.