Philips lijkt er niet in te slagen automatiseringsdochter Origin in zijn geheel te verkopen. Een nieuw scenario is het opsplitsen en verkopen van de onderneming in drie delen, zo stellen ingewijden. Als potentiële overname-kandidaten worden IBM, EDS, Price Waterhouse en Baan genoemd. Origin ontkent plannen in deze richting. "Het is pertinent onjuist", aldus de woordvoerder.
Goed geïnformeerde bronnen stellen dat Price Waterhouse, dat al eerder in de markt was om het gehele bedrijf in te lijven, in de race is voor de zogenoemde SAP-servicelijn. Baan Company zal zich bij een opsplitsing ontfermen over de Baan-activiteiten van Origin. IBM en EDS zouden in de race zijn voor grote delen van de resterende (internationale) activiteiten. Naast een overname in delen door genoemde partijen zijn er in het recente verleden ook discussies geweest voor ‘management buy-outs’ op onderdelen van het concern. In een reactie hierop stelt Origin dat de berichten hierover "pertinent onjuist zijn".
Binnen en buiten de Origin-organisatie wordt volop gespeculeerd over de toekomst van het verliesgevende bedrijf. Zeker nadat vorige week de werknemers van het Eindhovense hoofdkantoor bij elkaar werden geroepen om een boodschap van topman Robert Pickering aan te horen.
"Philips is al geruime tijd op zoektocht naar kopers voor Origin", stelt een marktkenner. "Men wil het bedrijf daarbij zo goed mogelijk laten landen. Het zou voor alle partijen beter zijn als iemand anders er zich eens mee gaat bemoeien."
Lege dop
De zoektocht heeft vooralsnog niet tot tastbare resultaten geleid. Er zou weinig belangstelling bestaan bij IT-bedrijven voor het totale internationale softwarehuis. "Origin is een ei met lege dop. Je houdt het personeel niet vast en het is gemakkelijk om klanten af te pakken", aldus een concurrent.
Adviesbureau Ernst & Young wilde ruim een jaar geleden nog een belang in Origin nemen. Het is een publiek geheim dat ook IBM belangstelling heeft voor bepaalde onderdelen van het bedrijf. Van Price Waterhouse wordt nu gezegd dat het al vanaf het begin alleen belangstelling zou hebben gehad voor het SAP-consultancydeel van Origin.
De belangstelling van Baan Company zal ook weinigen verbazen. Bij het Barneveldse bedrijf staan inmiddels al een groot aantal oud-Originers op de loonlijst. Zo is bijvoorbeeld ex-Origin-manager Gordon Mousinho nu hoofd Baan Consultancy. Origin is een van de weinige softwarehuizen die diensten levert voor drie erp-pakketten: Baan, SAP en Qad.
Rode cijfers
De belangrijkste Origin-aandeelhouder, Philips, kampt al een aantal jaren met slechte resultaten van zijn software-dochter. Hoewel de Nederlandse organisatie zegt positief te draaien, blijft de totale internationale organisatie diep in de rode cijfers. Over 1997 nam de omzet weliswaar met 500 miljoen gulden toe tot bijna 3 miljard, maar dit was niet genoeg om het verlies over 1996 goed te maken. Het afgelopen jaar werd ruim 22 miljoen gulden verlies geleden.
De Philips-top dacht met een beursgang het bedrijf te gelde te kunnen maken. Dat laatste lijkt voorlopig van de baan door de tegenvallende resultaten. Het softwarebedrijf wordt gekweld door besluiteloosheid, zeggen critici. De bestuurlijke inertie was een logisch gevolg van vele wisselingen in de Origin-top. Het verloop binnen het ‘middle management’ is nog steeds hoog, stellen ingewijden.
In Nederland is zoals reeds gesteld de positie van Origin nog wel redelijk sterk; in het buitenland daarentegen laat het bedrijf steken vallen. In Brazilië is bijvoorbeeld met veel optimisme een bedrijf van de grond getild. Deze Latijns-Amerikaanse vestiging, opgericht in de BSO-tijd, telt meer dan vijftienhonderd mensen en lijdt al jaren verliezen. Het bedrijf wordt niet gesloten, omdat anders Philips (een grote klant aldaar) in problemen zou komen, zo weten ingewijden. De twee petten die het elektronicaconcern draagt, die van moeder en van opdrachtgever, leidt tot ondoorzichtigheid. Philips zou de Braziliaanse Origin-dochter gebruiken om verliezen te parkeren. Dit tot ongenoegen van Origin.
Optie-affaire
Een belangrijke grond voor de onafgebroken geruchtenstroom rond Origin kan de recente optie-affaire zijn. Een groep (oud)Origin-medewerkers is erbij gebaat dat het bedrijf wordt overgenomen. In dat geval zal de waarde van hun aandelen aanzienlijk kunnen stijgen. Een paar weken geleden moesten zij beslissen of ze hun opties al dan niet zouden uitoefenen en omzetten in Origin-certificaten. Een groep belanghebbende heeft zich verenigd en maakt zich sterk voor een hogere koers. Mogelijk onder druk van deze groep is de koers op de besloten, interne markt, nu verhoogd van 32 gulden naar 92.05 per certificaat van Origin. Een nog veel te lage prijs aldus de aandeelhouders. Men becijfert de waarde van het bedrijf ruim 30 procent hoger en komt op een koers van 132 gulden.