Grote IT-bedrijven zijn stukken minder afhankelijk van het millennium en de euro dan veelal wordt verondersteld. Uit recente omzetgegevens blijkt nergens dat het hier om miljardenprojecten gaat.
Volgens Eric Plante, directeur Cap Gemini Nederland BV, beslaan de inkomsten uit euro-activiteiten niet meer dan 1 procent van de totale omzet. 5 Procent is van millenniumwerkzaamheden afkomstig. De omzet in 1997 was 1,1 miljard gulden, die van het eerste halfjaar in dit jaar 683,4 miljoen.
Bij Origin (omzet 1997: ruim 1 miljard gulden) liggen de verwachtingen, op basis van de ervaringen in 1998 tot nu toe, op 6 procent (millennium) en 2 procent (euro). Naar aanleiding hiervan wil het in ieder geval de euro-bewustwording onder zijn klanten proberen te vergroten.
CMG – vorig jaar goed voor 966,5 miljoen gulden aan opbrengsten – noteert voor beide projecten elk minder dan 5 procent in de boeken. In totaal genereren euro en millennium gezamenlijk 7 à 8 procent aan inkomsten. "Wij halen bijvoorbeeld veel meer omzet uit SAP-, Baan- en telecom-activiteiten", zegt woordvoerder Jan Massier. Volgens Massier wil CMG bewust niet afhankelijk van dit soort eindige projecten zijn, omdat het bedrijf anders naderhand een groot aantal euro- of millennium-experts overhoudt.
Woordvoerder Peter van Amstel van Randstad Millenniumservices wil geen precies omzetcijfer geven en rept over enkele tientallen miljoenen guldens. Hij verwacht dat de grote klap nog moet komen. "De vraag is laat op gang gekomen, later dan wij zouden willen."
Inhaalslag
Tijdens de presentatie van de jaarcijfers 1997 (omzet: 804 miljoen) bleek dat bij Roccade de opbrengst van Jaar 2000-opdrachten in de tientallen miljoenen loopt. Getronics-directeur Ton Risseeuw vindt het lastig om zulke cijfers te verbijzonderen. "Wij zijn geen urenbedrijf, maar werken op basis van projecten. Millennium- en euro-activiteiten maken daarvan deel uit." Risseeuw vindt dat er wel degelijk sprake is van een hausse-effect waaruit extra vraag naar IT-dienstverlening ontstaat. "Alleen is het een verschuiving van budgetten. Klanten schuiven andere projecten op. Daarom verwacht ik na de millennium- en euro-periode weer veel opdrachten: een inhaalslag als de economie niet inzakt."
Ook EDS schaart alle werkzaamheden onder de bestaande IT-dienstverlening. Alleen voor de Verenigde Staten is een percentage van 0,6 procent voor Jaar 2000-omzet in 1997 bekend (honderd miljoen op een omzet van 15,2 miljard). "Software-aanpassingen maken deel uit van een totaaloplossing of vallen binnen erp-pakketten, zoals Sap, Baan, Peoplesoft en Oracle. In Nederland hebben wij dan ook geen extra personeel aangetrokken voor het millennium-probleem", meldt Hajo Strik, zegsman van EDS Nederland.
Drijver
Volgens analist Erik de Graaf van ING Barings zijn omzetcijfers moeilijk te bepalen. "Er zijn bijvoorbeeld organisaties die als oplossing voor het millenniumprobleem nieuwe software, zoals een erp-pakket, laten installeren. Deze omzet zou je eigenlijk ook mee moeten tellen. Verder lossen veel grote bedrijven zelf de problemen op. Bij ons heb je talloze mensen rondlopen die daarvoor intern uren schrijven. Dat zie je niet terug in omzetcijfers." Millennium en euro vormen in zijn ogen niet dé, maar slechts één van de drijvers van de huidige bloei van de IT-markt. "Onze indruk is dat er nog steeds relatief weinig tijd en geld aan de problemen worden besteed. Wel verwachten wij dat het percentage omzet in 1999 een stuk hoger ligt."