De overname van het IT-bedrijf Mosion door detacheerder Proface lijkt op een sterfhuisconstructie. Mosion-directeur ad interim Mike de Vrueh ontkent en zegt dat de verkoop ‘zuiver’ georganiseerd is. Het personeel is echter teleurgesteld en een deel zoekt daarom zijn heil elders.
Proface heeft het IT-bedrijf Mosion uit Utrecht ingelijfd. De aandeelhouders van Proface – Schotsman, Van Andel en de investeringsgroep Alpinvest – hebben voor een niet nader genoemd bedrag alle aandelen overgenomen van Johan Brouwer, algemeen directeur en enig aandeelhouder van Mosion. Zij hebben alle consultants die bij het goedlopende Mosion Systems werkten, inmiddels overgeheveld naar Proface. De verliesgevende onderdelen Mosion Implementations en Mosion Products blijven in Mosion BV, dat vanuit Utrecht blijft opereren.
Volgens Mike de Vrueh, directeur ad interim bij Mosion, is er geen sprake van een sterfhuisconstructie. "De investeerders hebben geld gestoken in de BV om het voortbestaan te garanderen. We zullen ons richten op Inter- en intranet en ons beveiligingsproduct MCPI." Proface-mededirecteur Peter Klabbers zegt Mosion al lang te kennen doordat beide bedrijven voor dezelfde klanten in de banken – en verzekeringswereld actief zijn. Hij laat weten dat er nog een onderzoek loopt naar de strategische invulling van de Mosion BV.
Echec
De omzet van Mosion wordt voor 80 procent bepaald door het detacheringswerk (1997: omzet 12 miljoen gulden). De Vrueh stelde vast dat de onderneming te klein was om voldoende personeel aan te kunnen trekken voor een groei van de andere twee takken. Ook kampte het bedrijf met teveel indirecte functies en kende het problemen door het echec rond de Illustra-database. De Vrueh adviseerde uiteindelijk om Mosion te verkopen aan een groter IT-bedrijf.
Volgens anonieme bronnen viel het overnamenieuws, dat op 2 juli bekend werd gemaakt, het personeel rauw op het dak. Veel medewerkers voelden zich overvallen, omdat de directie drie maanden eerder verkondigde dat alles nog goed ging. Ook plaatsten zij vraagtekens bij de keuze voor Proface. Daar moest een paar jaar geleden de toenmalige directie vanwege wanbestuur het veld ruimen. Verder melden de bronnen dat klanten van Mosion geïrriteerd zijn over het uitblijven van informatie. Volgens De Vrueh valt dit in de praktijk wel mee.
Reisje
Van de oorspronkelijke 47 medewerkers staat van een kleine twintig al vast dat ze weggaan bij Mosion: naast de driekoppige directie gaat het om stafleden en andere indirecte functies en een paar consultants. De overige dertig medewerkers gaan met behoud van salaris over naar Proface. Zij krijgen er een dertiende maand bij, plus een reisje, maar ze zijn teleurgesteld in het uitblijven van een salarisverhoging. Naar verluidt hebben nog geen tien mensen het contract met Proface ondertekend. De rest heeft nog tot 1 september bedenktijd en denkt na of solliciteert.