Bij de nieuwe telecommunicatie-onderneming Dutchtone (voorheen Federa) zullen eind dit jaar 550 mensen werken. Ongeveer driekwart daarvan zijn eigen werknemers. De rest is uitgeleend door grootaandeelhouder France Telecom, aangevuld met gedetacheerd personeel van derden.
De gezamenlijke onderneming van France Telecom, ABN Amro en de Rabobank heeft nu driehonderd werknemers, van wie driekwart ingehuurde specialisten. Intensieve wervingscampagnes moeten het vaste personeelsbestand in enkele maanden opkrikken van de huidige 75 mensen naar ongeveer vierhonderd. Om alle ambities op GSM-gebied waar te maken, moeten er in 1999 nog eens 150 à tweehonderd werknemers bijkomen. Over vijf jaar moeten er meer dan duizend werknemers zijn. Daarbij is nog geen rekening gehouden met eventuele integratie van GSM en telecommunicatie via vaste (land)verbindingen.
De inbreng van France Télécom, die 80 procent van het aandelenkapitaal bezit, moet een professionele aanpak en uitgebreide trainingen garanderen. Dutchtone zit te springen om technici, IT-deskundigen en commerciële mensen. Ook voor ‘customer services’ en ‘operations’ zijn veel mensen nodig. De IT-afdeling vraagt vooral database-engineers, software-experts om de facturering op te zetten, lan/wan-engineers en systeemontwikkelaars.
Het bedrijf mikt op telecom-experts die hun huidige baan te statisch vinden. Promotiekansen en een internationale sfeer zijn de voornaamste troeven. Ook de trainingsmogelijkheden zijn aantrekkelijk. Daarnaast tracht de onderneming ‘concurrerende arbeidsvoorwaarden’ te bieden. In de krappe arbeidsmarkt voor telecom-specialisten moet men in ieder geval goed betalen. Dutchtone benadrukt echter liever het avontuurlijke van een startende onderneming. Verder moeten de flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden mensen trekken. Werknemers krijgen veel keuzevrijheid, bijvoorbeeld bij de individuele pensioenpolissen ‘op maat’.