"Ik geloof niet dat een softwarebedrijf kan excelleren op alle gebieden." Marcam-topman Jonathan Crane weet precies waar hij met zijn bedrijf heen wil. Onlangs was hij in Nederland en verklaarde zijn visie. In tegenstelling tot de grote erp-spelers kiest hij ervoor om naast software voor procesproductie geen aanverwante erp-gebieden te betreden. "Wij bieden klanten diepe functionaliteit waarmee ze complexe productiesituaties kunnen ondersteunen."
Volgens Crane zijn een aantal erp-toepassingen generiek. Software voor financiën en human resources management (hrm) bijvoorbeeld. Die kunnen ‘horizontaal’ in alle industrieën en branches gebruikt worden. Productiesoftware is een ander verhaal. De ‘verticale’ verschillen tussen de chemische, de farmaceutische- en de levensmiddelenindustrie zijn zo groot, dat daar zeer specialistische kennis en softwareproducten voor nodig zijn. "Zolang we in de verticale en gespecialiseerde hoek zitten, zullen we het beter doen dan de generalisten", meent Crane.
Mis
Dat een bedrijf als SAP probeert op softwaregebied alles aan te bieden, vindt Crane onverstandig. "Dat heeft IBM in het verleden ook geprobeerd op hardwaregebied. Maar dat gaat een keer mis", waarschuwt Crane. Marcam kiest ervoor om op belangrijke aanverwante erp-gebieden interfaces aan te bieden naar producten van andere softwareleveranciers. Protean, Marcams software voor procesproductie, heeft ook financiële modules. Grote klanten als Nestlé, die veel cijfermateriaal moeten consolideren op hun hoofdkwartier, maken daar geen gebruik van. Zij werken met de financiële software van SAP of Peoplesoft. Verder heeft Protean koppelingen naar Numetrix en Manugistics (planning). Interfaces naar hrm-software wordt niet of nauwelijks om gevraagd. "Maar", zo verteld Crane, "wij leveren de integratie waar klanten om vragen." Marcams vlaggenschip Protean is objectgeoriënteerd, waardoor het leggen van connecties met andere software relatief eenvoudig is.
Geen groei
Marcam is groot geworden met het AS/400-pakket Prism. Dit pakket zorgt nog steeds voor een belangrijk deel van de omzet. Het bedrijf kende een aantal jaren geen groei omdat het moest wachten totdat zijn nieuwe objectgeoriënteerde en platformonafhankelijke softwarepakket Protean, dat qua functionaliteit gebaseerd is op Prism, uit het laboratorium kwam. Naast Prism en Protean voert Marcam nog het product Avantis, voor het beheer van productiemiddelen.
Volgens Crane levert het voeren van drie producten geen marketing-problemen op voor Marcam: "Wij gaan eerst met een klant praten en bieden aan de hand van zijn problematiek een of meer specifieke producten aan." Net als vele bedrijven profileert Marcam zich niet meer als productleverancier maar als ‘aanbieder van oplossingen’. Hoewel de softwareleverancier relatief klein is (met een jaarlijkse omzet van zo’n 90 miljoen dollar) kan het voldoende geld investeren in de ontwikkeling van drie producten. "Veel investeringen zitten in bedrijfs- en applicatielogica en zijn dus niet productspecifiek", aldus Crane. Hij benadrukt overigens dat de ondersteuning en ontwikkelingen van Prism gewoon door blijft gaan: "Zolang er Prism-gebruikers zijn, ondersteunen we ze." Zo leveren de productontwikkelaars in de herfst een grafische gebruikersinterface af voor de AS/400-software. Ook is Prism volledig klaargestoomd voor euro, meldt Crane.