De chipkoelingstechnologie van Kryotech maakte het IBM mogelijk een snelheidsrecord te vestigen met zijn vijfde generatie (G5) S/390-mainframes. Het topmodel G5, met tien processoren, haalt 1040 mips (miljoen instructies per seconde) in plaats van de 900 die IBM oorspronkelijk had voorspeld. Hiermee haalt de mainframefabrikant zijn voornaamste concurrenten in. Deze voelen zich echter niet bedreigd.
IBM dankt de prestatiesprong aan enkele ingrepen: de verbeterde koeling van de processor, het verhogen van de kloksnelheid van 465 naar 500 MHz, het bieden van meer datapaden naar het hoofdgeheugen en een verhoogd voltage. De standaard G5-processor van IBM haalt dankzij deze verbeteringen nu 125 mips per stuk in plaats van de geplande 115. De turbo-uitvoering van die chip, bekend onder de codenaam Symphony, levert gekoeld maar liefst 150 mips per exemplaar, tegenover de aanvankelijk geschatte 125 tot 130 mips. Naar verwachting krijgen de nieuwe S/390-mainframes een prijskaartje van 6000 dollar per mips. Analisten waarschuwen echter voor grote stijgingen in de prijs voor software voor deze systemen.
Cmos-processoren presteren aanzienlijk beter door koeling. Wanneer de prestaties bij honderd graden Celsius op 100 procent worden gesteld neemt bij koeling tot minus 100 graden Celsius de capaciteit van de chips toe tot 200 procent van het oorspronkelijke niveau. Bron: Kryotech. |
Eigen ontwerp
IBM gebruikt de chipkoelingstechnologie van Kryotech, voorheen een dochteronderneming van NCR, die al eerder doorbraken forceerde voor andere processoren. Hieronder vallen de Alpha van Digital Equipment (DEC), de K6 van AMD, de Ultrasparc van Sun Microsystems en de Pentium Pro van Intel. Kryotech fabriceert nu de koe leenheden voor IBM, die de apparatuur voor de G5 zelf ontwierp. Over de andere verbeteringen is het bedrijf nogal terughoudend.
Wat ruwe rekenkracht betreft, heeft IBM binnenkort een streepje voor op zijn mainframeconcurrenten, waaronder Hitachi, Amdahl, Comparex, Siemens en Fujitsu. Die firma’s reageren nogal kalm en zien dit als een verschuiving in de continue wisseling van de wacht voor het krachtigste S/390-compatibele mainframe ter wereld. "Het is ook meer een marketing-strijd, wie heeft op dit moment de snelste?", zegt woordvoerder Bert Bos van Siemens luchtigjes. De andere systeemleveranciers onderschrijven deze mening. "Deze ‘sprong’ maakt IBM ook omdat het onder druk staat. Het bedrijf verloor vorig jaar veel marktaandeel in de Verenigde Staten en Azië", aldus Hans van Capelle, commercieel directeur van Comparex Nederland.
Beloftes
Comparex-toeleverancier Hitachi zegt dat het in zijn laboratoria al een Skyline-mainframe heeft staan dat is uitgerust met een koper-versie van zijn ACE-processor-chipset. De fabrikant onthult echter niet wat voor prestatiewinst dit oplevert en wanneer het product op de markt komt. Over een paar weken komt Hitachi met een reactie op IBM’s bewering dat diens G5 met Symphony-processoren het topmodel Skyline passeert. Die machine heeft een prestatieniveau van 975 mips met tien processoren, die per stuk 150 mips halen. Volg ens de huidige planning lanceert Hitachi eind volgend jaar de Skyline 2-processor, die 250 tot 280 mips per chip haalt.
Gebruikers overhalen
Ook Amdahl lijkt onaangedaan en schetst een goede toekomst voor zijn huidige reeks mainframes. De nieuwe Millennium 800-mainframes zouden de aanvankelijke schattingen voor IBM’s modellen voorbijstreven wat betreft prestaties en functionaliteit. De recent aangekondigde 800-serie komt in januari op de markt. Volgens Amdahl bieden deze machines in eerste instantie al een prestatieniveau rond de 1000 mips. Die beloofde prestatiewinst moet gebruikers die hun mainframes willen opwaarderen, overhalen om nog even te wachten. De bestaande 500- en 700-series kunnen overgaan in de 800-reeks door simpelweg de moederborden te verwisselen. IBM biedt echter dezelfde mogelijkheid voor de overstap van G4- naar G5-systemen.
Virtuele servers
IBM heeft echter een toekomstpad uitgestippeld waarin hardware-partitionering is opgenomen. Deze mogelijkheid draagt de naam Multiple Server Feature en stelt gebruikers in staat om twee tot vier gescheiden servers binnen een enkel mainframe te draaien. Deze virtuele machines zijn ook in staat de totale rekenlast onderling te verdelen en kunnen per stuk worden opgewaardeerd met snellere processoren. Analisten, zoals onderzoeksbureau Gartner, merken op dat de verkoop van mainframes de laatste twee jaar flink is toegenomen, maar dat de winsten sterk zijn gedrukt. Hierdoor vechten leveranciers van deze machines om elk beetje winst.