ICL neemt elk jaar minimaal twintig werkloze hbo’ers in dienst, die geen Informatica-opleiding hebben gevolgd. De onderneming tracht zo de personeelstekorten voor een deel op te vullen. Na een opleiding van drie maanden plaatst de leverancier van IT-systemen en -diensten deze mensen op de afdeling Business Applications.
De personeelsnood is op deze afdeling het grootst", licht Peter van Praag, directeur van deze unit toe. "De onderneming haalt top-automatiseerders weg bij andere IT-bedrijven. Het is echter een stuk moeilijker om aan voldoende mensen te komen. Zo kreeg het bedrijf op de personeelsadvertenties die ICL onlangs in regionale dagbladen heeft geplaatst welgeteld één reactie. "En deze voldeed niet eens aan onze eisen. Toch besloten we de kandidaat uit te nodigen voor een gesprek. Vlak voor de afspraak belde hij echter af. Hij had al ander werk gevonden", aldus Van Praag.
Groei
ICL Business Applications bestaat momenteel uit ongeveer negentig werknemers, waarvan dertig freelancers. Vorig jaar telde de afdeling vijftig medewerkers en als alles volgens plan verloopt, werken er in 1999 150 tot tweehonderd mensen. De afdeling detacheert ondermeer Oracle-bouwers. Verder verricht Business Applications zelf Oracle-projecten. Een bekend voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de database en programmatuur voor de Air-miles. De werknemers verkopen en implementeren tevens Oracle-applicaties, waaronder pakketten voor enterprise resource planning (erp). De groei van het personeelsbestand moet uitsluitend via werving tot stand komen. Acquisities passen volgens Van Praag niet in de cultuur van ICL.
Schaars
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want juist Oracle-specialisten zijn moeilijk te vinden, meent Van Praag. Ten einde raad startte de directeur vorig jaar besprekingen met een klein opleidingsinstituut en een wervings-en selectiebureau. Deze bedrijven selecteren hbo’ers die geen automatiseringsachtergrond hebben en leiden deze mensen op. ICL heeft zich verplicht om jaarlijks minimaal twintig van deze nieuwe automatiseerders aan het werk te zetten. "Als het er vijftig zijn, mag het wat ons betreft ook", vult Van Praag aan. De onderneming betaalt de cursussen van de deelnemers. ICL onderwerpt de nieuwkomers eerst aan een test, voordat ze worden ingezet.
Baangarantie
De hbo’ers, die verschillende studies hebben volbracht, treden voor twee jaar in dienst bij het opleidingsinstituut en krijgen van ICL een baangarantie. ICL koppelt in de eerste maanden een ervaren kracht aan twee à drie trainees. De nieuwkomers worden niet gedetacheerd, maar werken aan projecten. Voor klanten maakt het volgens Van Praag niet uit of een ervaren kracht of een nieuwe, net opgeleide hbo’er aan het project werkt. "Klanten betalen voor het eindresultaat, niet voor elk gewerkt uur. Zij merken dus niet of er één of vier mensen aan de opdracht hebben gewerkt." ICL zal elk jaar bekijken of de onderneming doorgaat met deze werkwijze. De automatiseerder heeft in ieder geval de intentie uitgesproken volgend jaar opnieuw een groep hbo’ers af te nemen.